Gratis entree en groot prijsuitreikingsbal
20e Blaalse Lichtstoet op 10 maart vanaf 19.30 uur door de straten van Bladel

Op zaterdag 10 maart gaan vanaf 19.30 uur een twintigtal deelnemers aan de Lichtstoet van start. Prachtige wagens, loopgroepen en individuele deelnemers, brengen een beetje licht in de donkere straten van Bladel. Allemaal strijden ze om de hoogste eer: de waardering van het publiek en de eerste prijs. Voor ’t eerst is de Lichtstoet vrij van entree te bezoeken.

Vrij van entree
Voor de 20e keer zal de verlichte optocht door de straten van Bladel trekken; voor veel bezoekers is het een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. De inspanningen van de deelnemers wordt erg gewaardeerd en de kou is snel vergeten als je oren en ogen tekort komt. Dit jaar hebben De Muggezifters besloten geen entree te vragen. Voorzitter Leo van Overbeek: “We willen graag dat het publiek rijen dik aan het parcours staat en volop geniet en de waardering laat blijken aan de deelnemers. Om dat te stimuleren hebben we de beslissing genomen om dit jaar het publiek gratis toe te laten. Omdat de Lichtstoet héél veel geld kost in de organisatie – we willen onder andere een goed start- en prijzengeld bieden – hebben we besloten een grote loterij te organiseren. En als we dat doen, doen we het goed; er zijn werkelijk prachtige prijzen te winnen.”

Prijzen loterij
Een rondrit in een Ferrari, wie man droomt er niet van? Leo: “Mag ik hier wel bij opmerken dat de eventuele boetes voor te snel rijden voor eigen rekening zijn.” Hij lacht maar weet dat met een dergelijke auto de prikkel om het gaspedaal in te drukken, erg groot is.” Een andere mooie prijs is een straatje staatsloten. “Altijd prijs”, meldt Leo. “Ik geloof dat je met de trekking kans maakt op 8 miljoen euro; ik hoop dat we met de eventuele winnaar van die prijs, afspraken kunnen maken over het hoofdsponsorschap van de volgende Lichtstoet.” Het is maar flauwekul maar het geeft wel aan dat er serieuze prijzen zijn te winnen. Onder andere een Whirlpool wasmachine, een degelijke Cortina fiets, een rondvluchtn een ballonvaart en een midweek op het Vennenbos: elke deelnemer maakt evenveel kans.

Loten
Loten à € 1,-zijn te koop bij de leden van De Muggezifters, grand café Llamar, café D’n Bel en bij deelnemers van de Lichtstoet. Leo: “Het is ook mogelijk loten digitaal te reserveren. Maak tien euro, of een veelvoud daarvan, over op banknummer: NL40RABO 0107 5845 57, onder vermelding van je naam, e-mailadres en mobiele telefoonnummer. Je krijgt dan een foto van je loten toegestuurd en dat is je deelnamebewijs. Per tien bestelde loten, ontvang je één lot gratis. Uiteraard zullen de loten ook tijdens de Lichtstoet, aan het parcours, verkocht worden.” De trekking is op 20 maart om 19.00 uur bij Llamar en zal gepubliceerd worden op de website, Facebook en in PC55.

Prijsuitreikingsbal
Een andere grote verandering is dat de prijsuitreiking dit jaar voor het eerst in Cultureel Centrum Den Herd zal plaatsvinden. Leo: “Na 19 jaar uitstekend verzorgd te zijn geweest in Ambiani, hebben we toch voor een grotere zaal gekozen. In Den Herd kunnen we meer mensen kwijt; voor bezoekers en belangstellenden was eerst geen plaats. Dit jaar kan iedereen komen kijken welke deelnemer er met de hoogste onderscheiding vandoor gaat.” Het prijsuitreikingsbal begint om 21.00 uur en is gratis toegankelijk. Wie de tijd wil doden tussen het bekijken van de Lichtstoet en de prijsuitreiking, kan terecht op de Markt waar de wagens opgesteld worden en voor iedereen van dichtbij nog eens te bewonderen zijn.

Door Renate Pijnenburg, PC55/woordbureau.nl