De nieuwe steken staan goed, de capes zijn gestreken, de bands geboekt en de bonnen liggen klaar: carnaval 2018 staat op het punt van beginnen. Een nieuw carnavalsseizoen betekent dit jaar bij De Muggezifters een paar nieuwe items, een aantal veranderingen maar wel feest in het vertrouwde Muggezifters Fist Accommodatie.

Sleuteloverdracht
De nieuwe steken zijn gepresenteerd, de Prins is bekend: Prins Karrottini zwaait dit jaar de scepter en Prins IJzeren Thijs is zijn jeugdige equivalent bij De Muggelarven. De start van het carnavalsseizoen is het moment dat  de Prinsen van elk dorp symbolisch de sleutel bij de gemeente af mogen halen. Voorzitter Leo van Overbeek: “Een jarenlange traditie dat we met alle Prinsen van de gemeente Bladel bijeen komen op het gemeentehuis. Door de gemeenteraad onder leiding van Boy Swachten was daar altijd een theaterstuk van formaat. Onder Peter Maas zal het anders gaan.” De avond is een gezellige verbroedering van de vijf carnavalsverenigingen en de oud-Prinsen die om 22.41 u wordt afgesloten met het hijsen van de vijf verenigingsvlaggen voor het gemeentehuis.

Nieuw: muzikale verrassing
Leo: “Als ik de verhalen mag geloven, komt Pius Lemmens bij de sleuteloverhandiging met een bijzondere verrassing. Of het gaat lukken is nog even afwachten maar de verwachtingen zijn hooggespannen.”

Nieuw: Optocht
Op zaterdag is het als vanouds feest in Den Herd met de OfGeZatBand en zondag staat de optocht op het programma. Dit jaar is de route flink ingekort.
“We luisteren goed naar ons publiek en de deelnemers”, benadrukt Leo. “We hebben te kampen met een terugloop in het aantal deelnemers en men vindt dat de optocht te lang duurt. Daarom is de route nu korter, zodat het gezelliger wordt in het centrum.
We hopen dat we na dit jaar nog meer deelnemers mogen begroeten in onze optocht en nodigen nadrukkelijk jongeren uit om te starten met het bouwen van een wagen.

Ik daag iedereen uit om als individueel deelnemer mee te lopen in de optocht. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het gezellig en leuk is.”
De Muggezifters hebben de ‘Bij-de-tijd-bokaal’ in het leven geroepen. Een prijs die te winnen is door de meest actuele presentatie van een groep, wagen of individuele deelnemer tijdens de optocht. Leo: “Het inspelen op actuele lokale zaken maakt de optocht juist zo leuk. Dit missen wij helaas de laatste jaren in de optochten.
Wie durft de uitdaging aan? Volgens mij is er inspiratie genoeg te halen uit de lokale ontwikkelingen.”

Jeugdcarnaval
Een belangrijke peiler onder het carnaval in Bladel is De Muggelarven aan het worden. Tal van activiteiten wordt voor de jeugd georganiseerd. Zo kan de jeugd ‘Meespelen in de Foyer’ en wordt er voor de allerkleinste een knutsel- en tekenhoek ingericht.  Op dinsdag is er de grote kinderoptocht. Ook zijn er uiteraard de discoavonden waar elke avond het inmiddels beruchte ‘spijkerbroekhangen’ zal plaatsvinden. Nieuw is dat dit jaar de finale op dinsdag  van het spijkerbroekhangen zal plaatsvinden in de grote zaal, direct aansluitend aan de prijsuitreiking van de kinderoptocht, die om 16.30 uur begint. Leo: “Een mooi initiatief is de Carnavals-Academy, een carnavalsopleidings programma wat in samenwerking met de basisscholen in de weken voorafgaand aan carnaval wordt gegeven in de groepen 4, 5 en 6. Ook zal de voltallige raad en jeugdraad op vrijdag voor carnaval de basisscholen in Bladel bezoeken, dit is altijd een mooie en gezellige happening.”

Nieuw: Rosenmontag, met de Prins aan tafel
De maandag van vorig jaar wordt dunnetjes overgedaan met de nodige wijzigingen voor een doorlopend programma. Leo: “De Carnavaleske Raadszitting is niet meer maar dat wil niet zeggen dat we de satire gaan missen. In Ambiani zal om 13.00 uur een lunch geserveerd worden – Met de Prins aan Tafel –  en onder het eten zal een aantal sprekers de actualiteit van Bladel onder de ludieke loep leggen. De Mie Moors Memorial zal tijdens deze activiteit worden uitgereikt. Na de lunch begint de kroegentocht langs de Bladelse cafés en eindigen we rond 17.00 uur bij de Baron waar tegen een kleine vergoeding een maaltijd kan worden gegeten. Na het eten gaat de Kroegentocht verder om rond 20.30 uur neer te strijken in de Muggeszifters Fist Accommodatie. De hele middag door is er voor de carnavalsvierders de mogelijkheid deel te nemen aan een quiz waarvan de uitslag ’s avonds op ‘Rosenmontag’ in Den Herd bekend wordt gemaakt. In de avonduren maken we er weer een gezellige ‘Beierse’ Avond van, met foute muziek, pullen bier en heel veel sfeer. Thorsten von Lippen Biesterveld komt, net als vorig jaar, zingen.”

Nieuw: Mugge Restaurant op dinsdag
Dinsdagmiddag zal in de Sniederszaal een heus Mugge Restaurant worden ingericht. Physalis catering zal zorgen dat de inwendige mens niet vergeten wordt. Voor een aantrekkelijke prijs is er een lekker menu en hoeft de echte carnavalsvierders  niet naar huis of naar de friettent om te gaan eten. Daarna kan iedereen aansluiten bij de lampionnenoptocht naar de markt om de Mug en Larf mee te gaan verbranden. Een mooie manier om samen carnaval af te sluiten.

Nieuw: Mugverbranding
Op dinsdag is er nóg een wijzing in het programma. Leo: “Na de prijsuitreiking van de kinderoptocht viel het programma een beetje stil en dat heffen we op door om 18.45 uur in optocht – met lampionnen voor de kinderen – naar de Markt te lopen. Daar zal op een podium, om 19.15 uur, de Prins zijn afscheidsrede houden en de Mug en de Muggelarf in brand steken waarmee een einde komt aan carnaval 2018.” Een druk seizoen maar wel een tijd waar door veel Bladelnaren reikhalzend naar uitgekeken wordt. De kostuums zijn gekocht, de confetti geknipt en de vrienden gebeld: carnaval 2018 kan beginnen!

Bron: Renate Pijnenburg PC-55