Een huwelijksaanzoek op het podium van 100% Blaal. Het gebeurde zaterdagavond echt tijdens het openlucht zangspektakel met enkel lokale artiesten op de Markt in Bladel. Een paar duizend toeschouwers waren de getuigen bij het aanzoek.

‘Geluk, puur geluk’, zegt Tom Maas van de organisatie als hem gevraagd wordt hoe ze ook dit jaar de weergoden weer gunstig hebben weten te stemmen.
,,Nee, ook geen worst naar de Clarissen gebracht, we hadden regenponcho’s in de bestelling maar die hebben we afgezegd.”

Voor de derde editie van 100% Blaal werd, aan de begeleidende handen van Chris van de Vijfeijke en Bas Soetens, al om zeven uur afgetrapt door jeugdig lokaal talent. Met name de ‘eigen’ band The Black Swords lokte veel jeugd naar het marktplein. ,,Dat was mooi meegenomen maar we hebben toch een luxeprobleem. We hadden zoveel aanbod van lokale artiesten dat we streng moesten selecteren. Knelpunt was ook het beschikbaar krijgen van vrijwilligers. Zo hebben we dit jaar mensen van Bladella voor de bezetting van een van de bars. En we horen ook dat mensen andere dingen afzeggen omdat ze hier willen zijn”, zo legt Maas uit.

Smoking
,,Gekker moet het niet worden”, merkt een van de bezoekers op als presentator en zanger Peter Bons even na half tien van het podium daalt om Hetty uit het publiek naar voren te halen. Op dat podium komt vriend Hans van Mil in smoking tevoorschijn om haar in het bijzijn van een vol marktplein ten huwelijk te vragen. Ondertussen weten met name Babette Holtman en Ruud Kneefel het publiek te boeien.

Met haar vriendengroep is Brigit Heesterbeek een vaste bezoekster van het muziekspektakel. ,,We komen vooral voor de ambiance, er hangt een gemoedelijke sfeer, het is echt op zijn Bladels en we komen veel bekenden tegen. Een van de ouders van een kind dat ik als leerkracht in mijn klas heb, doet mee. En daar moet ik maandag natuurlijk over mee kunnen praten.” Als Peter Bons van de OfGeZatBand even later Bloed, zweet en tranen inzet, kijken de bewoners van de aan de Markt grenzende appartementen uit over één kolkende en meedeinende massa.

Ook Wany en Ina Looij zitten te genieten. Ze komen uit Voorne-Putten en verblijven op camping De Ganzenhof. Ze roemen de sfeer en de gezelligheid in het Bladelse. Carnavalsvereniging De Muggezifters kijkt tevreden terug op het festijn: 100% Blaal is 100 procent geslaagd.

Bron E.D. door Wim Claassen