Muziekspektakel op de Markt in Bladel op zaterdag 8 juli

Het mag inmiddels een traditie genoemd worden: 100% Blaal. Dit jaar zal voor de derde keer de muziek klinken op de Bladelse Markt, gezongen en gespeeld door lokale talenten, begeleid door de OfGeZatBand.
Als de weergoden net zo goed meewerken als voorgaande jaren, zal het wederom een spetterend succes worden.
Houd 8 juli vrij in de agenda.

 

100% Talent
“Ongekend hoeveel talent er in de regio zit”, opent Tom Maas het gesprek. “Iedereen wil meedoen aan 100% Blaal en de aanmeldingen stromen binnen. De band beslist wie er mee mag doen en dat zijn elk jaar een paar nieuwe en een paar van het jaar ervoor. Zo blijft het fris en krijgen steeds meer talenten een kans.” Dat laatste is zeker waar en dit jaar krijgt ook het heel jonge talent een podium. Chris van de Vijfeijke en Bas Soetens hebben een nieuw onderdeel op zich genomen: 100% Talent. Chris: “We gaan van zeven tot kwart voor acht het podium vrijmaken voor een aantal bands met heel jonge muzikanten. Wij vinden het belangrijk dat ze podiumervaring krijgen en de organisatie maakte graag ruimte in het programma. We krijgen optredens van The Black Swords – ja, die van Hollands Got Talent – Endless Possibilities en Monkeys for a Month. Daarnaast zijn er een aantal muzikanten die nog niet echt in een band met een naam zitten maar wel een optreden geven. Wie weet wat voor moois hieruit voortvloeit.”

100% Lekkere muziek
Wie talent zegt, zegt OfGeZatBand; dé feestband van Bladel en inmiddels verre omgeving. Waar zij spelen, is het feest en dat is precies de insteek van 100% Blaal. Peter Bons, zanger: “Wat het allerleukst is aan 100% Blaal is dat we met zoveel verschillende mensen een mooi programma maken. Alle artiesten, zestien in totaal, kiezen een nummer uit ons repertoire en leveren zelf een nummer aan dat ze willen zingen. Dat levert een héél gevarieerd programma op met liedjes die lekker in het gehoor liggen en die iedereen herkent. Tel daarbij op dat het ontzettend gezellig is op de markt. Lekker drankje erbij en goed gezelschap; heel veel meer heb je niet nodig.” Tom Maas merkt op: “De afgelopen twee jaar hebben we ons vergist in het aantal mensen dat naar de Markt komt. Twee jaar hebben we het net te voorzichtig ingeschat, wat als gevolg had dat we het eerste jaar te weinig bier hadden en vorig jaar nét genoeg, eigenlijk nét te kort. Dit jaar hebben we in Bavaria een mooie sponsor gevonden die ons garandeert dat het bier niet op kan raken. Er worden bierwagens neergezet en als het op dreigt te raken, komt gewoon de volgende tankauto erbij. Ze gaan ons dit jaar niet foppen.”

100% Gezelligheid
Het terrein wordt weer ietsje groter dan vorig jaar. Chris: “We kunnen niet eindeloos blijven uitbreiden maar toch zetten we dit jaar het podium nog ietsje naar achteren. In 2015 stond het podium halverwege de Markt, vorig jaar een paar meter naar achteren en nu weer iets verder. We horen van zoveel mensen dat het een geweldige avond is, iedereen wil er gewoon bij zijn. De terrassen lopen vol en ik hoorde dat de reserveringen bij de restaurantjes voor 8 juli goed lopen. Dat is ook mooi aan 100% Blaal; de prima samenwerking met de horeca. De hele markt is één, fantastisch.”

100% Sfeer
De band is serieus aan het repeteren voor het optreden van 8 juli. Peter: “We moeten een paar nieuwe nummers instuderen want niet alles wat de gastartiesten willen zingen, zit in ons repertoire. Voor de gelegenheid is onze band uitgebreid met gitarist Carlo Luijten, die vond het vorig jaar zó leuk om te doen dat hij graag dit jaar weer aansloot. We maken er één groot feest van maar bouwen één serieus moment in: vorig jaar vroeg Frans van Tilborg mij om een nummer aan hem op te dragen. Hij wist dat hij de strijd tegen kanker zou gaan verliezen en er dit jaar niet bij zou zijn. We gaan het nummer ‘Breng me naar het water’ voor hem en alle mensen die tegen deze vreselijke ziekte vechten of eraan gestorven zijn zingen. Zij kameraad Isidoor Thijs zal bij dat nummer ook voor gitaarbegeleiding zorgen. Eén serieus moment in een verder heel feestelijk programma; wij vinden dat het kan.”

100% Blaal
De organisatie kijkt enorm uit naar het evenement. Tom: “Ongekend hoe groot het succes is. We realiseren ons dat het deels komt omdat we al twee jaar fantastisch weer hebben gehad. Daar rekenen we dit jaar weer op maar wees gerust: mocht het een beetje regenen, gewoon komen, wij zorgen voor poncho’s en de gezelligheid maken we toch samen. O ja en voor ik het vergeet: vergeet niet om op 7 juli om 18.00 uur naar de Markt te komen. Dan worden namelijk alle kampioenen van de gemeente Bladel gehuldigd. Het podium staat er dan al en alle winnaars mogen nog één keer in de spotlight voor een onderscheiding van de burgemeester.” 100% Blaal begint dit jaar dus om 19.00 uur met 100 % Talent; om 20.00 uur beginnen de optredens van de OfGeZatBand en de gastartiesten. De entree is helemaal gratis maar kom op tijd om niets van de gezelligheid te missen.

Gastoptredens van:
Anneli Verhees
Hein van Eekert
Debbie van Gisbergen
Babette Holtman
Ans Gijsbers
Nelleke van Eekert
Ruud Kneefel
Magtel de Laat
Joris Brouwer
Peter Vosters
Geeke Vosters
Robin Luijten
Anne Hoogendoorn
Carmen van Moll
A Few Good Men

Bron: PC-55, door Renate Pijnenburg