Oud-Prins Jan Smets (ook bekend als ‘de Blaalse Wendbuil’) is gekozen tot de eerste Dorpsdichter van Bladel.

Onderstaand bericht staat te lezen op de website van de gemeente Bladel:

Jan SmetsOp vrijdag 28 oktober vond in Bibliotheek Bladel de ‘Verkiezing van de Dorpsdichter’ plaats. Vier kandidaten droegen hun gedichten voor aan publiek en jury. Winnaar Jan Smets mag zich komende twee jaar Dorpsdichter van Bladel noemen en zal met enige regelmaat zijn gedichten publiceren op de website van de gemeente en in De Kempenaer.
Juryleden Joan Veldhuizen, (wethouder Cultuur) Anneke Schellens (directrice Bibliotheek De Kempen) en Nienke Esther Grooten (Stadsdichter Eindhoven) waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van alle dichters. Het niveau lag, volgens Nienke Esther Grooten, ‘een stuk hoger dan afgelopen jaar in Eindhoven’.

Tijdens de avond presenteerden de kandidaten zichzelf in ongeveer een kwartier aan een goed gevulde zaal. Iedereen deed dat op zijn eigen manier. Tussen de gedichten door, werd er op een geweldige wijze gezorgd voor muziek door Podium 10.

Uiteindelijk werd gekozen voor Bladelnaar Jan Smets, die volgens de jury ‘de gemeente Bladel belichaamt en mooi inhaakt op de actualiteit’. Hij ontving als hoofdprijs een uniek bronzen beeld gemaakt door gemeentesecretaris Ed Mol.

De gedichten van Jan Smets over de gemeente Bladel zullen worden gepubliceerd op de website van de gemeente en op de gemeentepagina in De Kempenaer.

Onderstaand het eerste gedicht van Jan Smets:

           Swachten

Het is een simpel persbericht
Ik lees het in de ochtendkrant
Maar het raakt me want,
Een leven wordt ontwricht

Waarschijnlijk is het ambtelijke plicht
Op het eerste oog navrant,
Maar ingegeven door verstand
Dat zijn burgers worden ingelicht

Er komen weer slechte cellen bij
Staat simpel opgeschreven
Maar Swachten blijft standvastig streven

Om het niet op te geven
En zo komt onze burgemeester even
Voor ons allemaal dichterbij

Bron: website gemeente Bladel