Artiesten gezamenlijk in de kelder van Den Herd ZA 2016Carnaval lijkt nog heel ver weg maar dat ligt voor de Muggezifters toch echt anders. Zij zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor Carnaval 2017. Uit betrouwbare bron is vernomen dat de Prins binnen de commissie bekend is en zich aan het voorbereiden is op zijn taak. Eén van die taken is het aanwezig zijn bij de Zittingsavonden en daarmee zijn de Muggezifters druk. Er wordt namelijk nieuw talent gezocht.

Talent gezocht
Denk niet aan een talentenshow of een wedstrijd maar de Muggezifters zouden graag nieuw talent willen verwelkomen op de zittingsavonden. Voorzitter Leo van Overbeek: “Al een aantal jaren zien we dezelfde gezichten op het podium. Daarmee hebben we een uitstekende reputatie opgebouwd maar we weten tegelijkertijd dat de  artiesten van nu niet eeuwig op ons toneel blijven staan. Daarom is het noodzakelijk te investeren in nieuwe artiesten. En omdat iedere artiest ooit een keer moet beginnen, bieden wij begeleiding en ondersteuning aan vanuit de groep artiesten met de meeste ervaring.” Namen als Jan Smets, Jack Vosters, Frans Lenaers, de Drie Gezusters en Hein van Eekert hebben zich aangeboden de nieuwe talenten te zullen helpen.

Sámen
Hein van Eekert schuift aan. “We willen de drempel, die er niet is maar die door aanstormende talenten toch gevoeld wordt, wegnemen. Ja, het is eng om voor het eerst op te treden maar die spanning en onzekerheid kun je leren gebruiken en ik denk dat wij daar als ‘vaste artiesten’ een bijdrage aan kunnen leveren. Wij zijn namelijk ook allemaal eens begonnen. En toen vonden wij dat ook allemaal kei-spannend maar we hebben het toch gedaan. Wij zijn erin gegroeid; wisten ook niet meteen vanaf het begin wat leuk zou zijn en wat niet. Juist door er met collega’s over te praten en een beetje te sparren, kom je tot nieuwe inzichten en groei je in de dingen die je doet. De mooiste tijd uit de geschiedenis van de zittingsavonden was dat we in de kelder met elkaar zaten te praten over onze acts, om die met elkaar proberen beter, grappiger en mooier te maken.”

Bladelse acts
Sámen een leuke avond aanbieden; dat is wat de Muggezifters en de artiesten willen. Leo: “We willen het liefst met zo veel mogelijk Bladelse artiesten een gezellige voorstelling maken. Juist vanwege de herkenning voor het publiek. Variatie is daarbij belangrijk; we zijn niet op zoek naar acht nieuwe tonpraoters, eentje is al voldoende.” Hein vult aan: “Een zittingsavond is juist leuk omdat er zoveel verschillende acts zijn; een tonpraoter, een dansact, een humoristisch gedicht en wat voor mij eigenlijk niet mag ontbreken is een bandparodie. Een hartstikke moeilijke discipline maar niet onmogelijk. Vaste bezoekers kennen de Familie Achterop nog wel. Wat hebben we daar toch altijd van genoten. Het zou toch fantastisch zijn als we zo’n act in het Bladelse zouden kunnen maken.”

Groeien
Binnen de carnavalsvereniging is een aantal leden actief op zoek gegaan naar mensen met weinig podiumvrees of nog niet ontwikkeld talent. Leo: “We hebben uiteindelijk een stuk of dertien personen gevonden die niet meteen ‘nee’ zeiden tegen onze plannen. Niet dat zij komende zittingsavonden op het podium staan maar ze krijgen wel de kans om te groeien. Soms duurt het misschien wel een paar jaar voordat iemand zover is om op het toneel te stappen. Dat is goed, zo lang er maar plezier beleefd wordt aan de voorbereiding.” Hein weet uit ervaring dat die voorbereiding soms niet van een leien dakje gaat. “Inspiratie overkomt je vaak”, zegt hij. “Als je gaat zitten omdat je iets grappigs móet schrijven, lukt het vaak niet. Op andere momenten waarop je eigenlijk geen tijd hebt om te gaan schrijven, loopt je hoofd over van de ideeën. Ook daarin kunnen we de nieuwe talenten helpen; ideeën verwerken tot een act. We durven daarbij eerlijk te zijn  en zeggen het als we denken dat iemand op de verkeerde weg zit. Het is soms een dun lijntje tussen een grap en een kwetsende opmerking maar dat kun je leren onderscheiden.”

Bijeenkomst
Afgelopen woensdag zijn de ‘nieuwe artiesten’ een keer bijeen gekomen voor een eerste brainstormsessie. Leo: “Ze konden niet allemaal aanwezig zijn en daarom organiseren we op korte termijn nog eens een dergelijke avond, waar al veel mooie ideeën zijn ontstaan. Mochten er lezers zijn die door het lezen van dit artikel inspiratie krijgen en heel graag een plaatsje zouden willen op onze zittingsavonden: stuur maar een mailtje naar info@muggezifters.nl en we nodigen je uit voor de volgende vergadering op maandag 14 november in Den Herd. Wie weet wat voor mooie samenwerkingen er gaan ontstaan tussen mensen die allemaal dezelfde ambitie hebben? Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. En als die ambitie gaat in de richting van ‘het publiek van de Bladelse zittingsavonden een mooie show aan te bieden’ komt het vast helemaal goed.”

Bron: PC55, Renate Pijnenburg