100% Blaal; een muziekfeest op de Markt in Bladel

Impressie 100% BLHet was oorspronkelijk de bedoeling dat 100% Blaal een eenmalig evenement zou zijn om het 44-jarig bestaansjubileum van de Muggezifters te vieren. Maar…het was zo’n groot succes en het publiek schreeuwde om een vervolg, dat de organisatie het aan zichzelf verplicht was dit jaar nogmaals de beste lokale zangers en zangeressen bij elkaar te brengen en er weer een feestje van de maken op de Markt in Bladel.
Dit jaar is 9 juli de dag dat 100% Blaal plaatsvindt.

Feest
“We zijn bezweken onder de sociale druk”, lacht organisator Tom Maas. “Niet dat we het erg vinden want wij hebben er net zo van genoten als al die bezoekers van vorig jaar. We hadden vooraf niet kunnen bedenken dat het  zó’n groot succes zou worden. We hadden wel ‘wat volk’  verwacht maar dat het zo massaal bezocht zou worden hadden wij vooraf niet durven dromen. Alles klopte; het weer was meer dan fantastisch, de optredende artiesten van hoog niveau en de OfGeZatBand wist er een feest van te maken. Wij kijken erop terug als een prachtig cadeau voor ons jubileum. Dit jaar hebben we niks te vieren maar toch gaan we voor de herhaling van vorig jaar.”

Talent uit de regio
Een herhaling zal het niet helemaal worden want naast een paar ‘gouden ‘oude’ van vorig jaar, zijn er nieuwe namen te vinden in de line-up. Peter Bons: “We willen juist ook jong talent een kans geven waarbij we nadrukkelijk willen stellen geen ‘Open Podium’ te zijn. We willen kwaliteit bieden en kwaliteit zit er meer dan voldoende in de regio. In eerste instantie was het de bedoeling om uitsluitend artiesten uit de gemeente Bladel te presenteren maar inmiddels zijn er een paar ‘buitendûrpse’ in het programma opgenomen.” Om zich vervolgens hardop af te vragen of de naam van het evenement moet veranderen. “80% Blaal en een paor andere’, is da wa?” Nee, het blijft 100% Blaal om meerdere voor de hand liggende redenen.

Voorbereiding
De artiesten worden terdege voorbereid. Chris van de Vijfeijke: “We vragen van alle artiesten ruim van te voren aan te geven welk nummer ze willen zingen en in welke toonsoort. De band gaat dan met de muziek aan de  slag en alle artiesten komen een keer repeteren bij Podium 10, samen met de band, zodat we precies weten wat we aan elkaar hebben. Dit jaar wordt tijdens 100% Blaal de OfGeZatBand versterkt met gitarist Carlo Luijten die voor de gelegenheid een flink aantal nieuwe nummers in moet studeren maar dat is hem wel toevertrouwd.” Peter maakt een snelle rekensom: “Hij moet zeker vijftig nummers leren.” Chris: “Vijftig? Doe normaal? Niet zoveel!” Peter: “Nou, ik weet niet hoeveel nummers jij gaat spelen maar op mijn lijst staan er echt zoveel. Weet je wat, wij spelen de nummers op onze lijst, kijk jij maar of je ons bij kunt houden.” Gezellig zo, die bandleden onder elkaar maar de tranen lopen tijdens deze discussie bij de heren over de wangen dus dat zit wel goed.

Tevreden
“Iedereen was tevreden vorig jaar”, herinnert Tom zich. “De horeca heeft goede zaken gedaan en het publiek kwam niets te kort. Voor dat concept gaan we dit jaar ook weer. We hebben als organisatie twee bars staan, die hopelijk dit jaar niet te snel door hun voorraad heen zijn en we zorgen voor iets te eten. De muziek en het hopelijk mooie weer moeten de rest doen. Het gaat helemaal goed komen, ik voel het.” Chris weet dat heel veel mensen er dit jaar rekening mee houden in de agenda: “Waar vorig jaar mensen het aan het toeval overlieten om te gaan, staat er dit jaar bij veel mensen een rood kruis bij 9 juli in de agenda. Het heeft zich snel rondgepraat dat 100% Blaal een evenement is waar je bij moet zijn. Prachtig dat dit op de Markt kan.”

Variatie
“Wat we ook van de bezoekers hebben gehoord is dat het geluid om een acceptabel niveau is gebleven en dat is sfeerverhogend”, meldt Peter. “Het was mogelijk om gewoon te buurten en toch van de muziek te genieten. Het hoeft ook niet altijd hard te zijn om mooi te klinken. Juist niet, zou ik zeggen, zeker met het repertoire dat wij brengen bij 100% Blaal. Het varieert van een smartlap tot een ballad en van rock tot pop; alles mag. Het gaat erom dat de artiest blij is met het nummer dat hij of zij zingt en dat mag bij 100% Blaal dus alles zijn. Juist door die enorme afwisseling is het voor iedereen leuk om te komen kijken.” De entree is helemaal gratis; om 20.00 uur zal de eerste artiest op het podium verschijnen en tot 0.30 is het aan één stuk door genieten van al het muzikale dat Bladel – en omgeving – te bieden heeft.

100 % gezelligheid
Nog altijd is de organisatie er niet van overtuigd dat dit een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden. “We bekijken het echt per jaar”, legt Tom uit. “Maar als het net zo’n groot succes wordt als in 2015, dan durf ik al wel zachtjes te zeggen dat we in 2017 weer op de markt staan. Aan artiesten geen gebrek, die staan in de rij. We gaan in ieder geval weer voor 100% gezelligheid!”

De optredende artiesten in willekeurige volgorde:
Babette Holtmann; Ruud Kneefel; Peter Vosters; Nelleke vd Borne; Anne Hoogendoorn; Gebroeders Panjoel; Eline Tenbult; Christiaan Goossens; Jolanda vd Berghe; Joris Brouwer; Fabiënne Jansen; Veerle Jaspers; Anneli Verhees; Carmen v Moll; Nora Kennis;
Noor Kaethoven en Kaya Brandsma. En in de pauze een optreden van De Wendbend.

Bron: PC-55, door Renate Pijnenburg

100% BL 2016