In het Bladelse gemeentehuis is zaterdag een expositie te zien over 44 jaar carnavalsvereniging De Muggezifters

eindhovens dagblad Johan Stefan 8-10-2015Precies 44 jaar geleden richtten Johan Pijnenburg en Frans Moors carnavalsvereniging De Muggezifters op. Pijnenburg, grootvorst voor het leven en erelid, is naar eigen zeggen enorm trots. De 79-jarige weet het nog als de dag van gisteren:
8 oktober 1971, de dag dat hij samen met Moors
De Muggezifters oprichtte. “De Kempenaer plaatste destijds een artikel met foto waarop alle prinsen van carnavalsverenigingen in De Kempen stonden afgebeeld. Een gedeelte was blanco, en daar stond Bladel bij.” Dat frustreerde hem. Een Bladelse carnavalsvereniging kon niet langer uitblijven.

En zo geschiedde. De huidige vorst, Stefan Veroude (28), laat de allereerste editie van De Muggesteek zien. De oude carnavalskrant, zoals gebruikelijk met advertenties, verkeert nog in keurige staat. In de drie edities daarna – tot en met 1974 – waren er ook nog advertentiepagina’s te vinden in de carnavalskrant. “Maar vanaf 1974 was het daarmee gedaan.Vanaf dat moment vertelden we de sponsoren dat de krant veel mooier was zonder advertenties. En we gaan er prat op dat ons dat nog steeds lukt”, zegt Pijnenburg.

In 2000 verkoos de Brabantse Carnavals Federatie De Muggesteek zelfs tot mooiste carnavalskrant van het jaar. “Dat was een prachtige bevestiging voor de moeite die wij jaarlijks in de krant stoppen.”
Veroude springt bij: “En veel is met de hand getekend, hè.” Beide heren glimlachen.

Aanstaande zaterdag worden allerlei hoogtepunten uit het 44-jarige verleden van de vereniging in het Bladelse gemeentehuis tentoongesteld. Veroude neemt de presentatie op zich. Pijnenburg is ontzettend benieuwd en verwacht dat het een prachtige expositie wordt.
Wat kan de bezoeker zoal verwachten? Veroude: “Op een kunstzinnige manier brengen we in beeld hoe het er de afgelopen 44 jaar aan toe ging, laten we de mensen achter de vereniging zien, de wagenbouwers en, niet onbelangrijk, het belang van De Muggezifters voor de gemeenschap.”

Cadeau
Na het standbeeld op de Markt van Mie Moors en kunstwerk De Muggesteek aan de Sniederslaan, krijgt de Bladelse gemeenschap opnieuw een cadeau van de carnavalsvereniging. Wat het is, willen Veroude en Pijnenburg nog niet zeggen. Wel bevestigen zij dat het een spektakel wordt.

Op de tentoonstelling wordt de Muggezifters-geschiedenis in acht thema’s onthuld.
Ook wordt zaterdag het het jubileumboek gepresenteerd.

Tentoonstelling 44 jaar Muggezifters. Zaterdag 10 oktober in het gemeentehuis van Bladel, vanaf 14:30 uur. Adres: Markt 21.

Bron ED; door Willem Brouwer