pet4

Op 8 oktober bestaat carnavalsvereniging De Muggezifters 44 jaar. Dit vieren we op zaterdag 10 oktober met de opening van een tentoonstelling, ‘De Mens achter de Mug’ in het gemeentehuis en aansluitend een receptie met de presentatie van het jubileumboek in CC Den Herd.

 

Hoed optochtIn de aanloop naar 10 oktober laten we je verschillende achtergronden meebeleven die De Muggezifters in staat stellen om al 44 jaar carnaval met en voor iedereen te organiseren. In elk artikel wordt een vraag gesteld waarvan het antwoord ingezonden kan worden naar info@muggezifters.nl. Onder de goede inzenders wordt een prijs verloot en de prijswinnaar wordt tijdens de receptie bekendgemaakt.


Tentoonstelling

Hieronder lees je meer over de tentoonstelling, die tijdens openingsuren in de hal van het gemeentehuis te bezichtigen is. In de zomer zijn Muggen vaak niet gewenst. Vervelende beesten. Toch zijn er in de periode hierna ook hele goede Muggen actief. Leden van carnavalsvereniging De Muggezifters uit Bladel. Zij laten jaar in, jaar uit zien dat het carnavalsfeest niet alleen om drank gaat. Het gaat om mensen samen brengen, uit hun sleur laten ontsnappen en gezamenlijk plezier te maken. De mensen achter de Muggen. Een tentoonstelling in het kader van het 44-jarig jubileum van De Muggezifters laat zien hoeveel mensen er bij dit volksfeest betrokken zijn. Honderden vrijwilligers, muzikanten, kunstenaars, kinderen, ouderen en ga zo maar door zijn actief met deze dagen. Ook de weken vóór de carnavalsdagen zijn velen druk in de weer met het bouwen van wagens, oefenen van acts en voorbereiden van de evenementen. Geen enkele vereniging kan zonder vrijwilligers, vrienden van de club. De Muggezifters zijn in de voorbije jaren gezegend met veel van deze geweldige mensen die al die tijd dit feest tot het meest leuke van het jaar hebben gemaakt. Met deze expositie willen wij al deze mensen in het zonnetje zetten. Vrolijke bekende gezichten. Enthousiaste kinderen. Niet de standaard carnavalsfoto’s, maar echt prachtige en kunstzinnige portretten. De mooie creaties van optocht-deelnemers. De enthousiaste prinsen. Unieke sketches van de zittingsavonden. Dit wordt allemaal tentoongespreid in de vorm van acht zuilen en thema’s. Omringd met etalagepoppen, aangekleed met kleurrijke kleding, creaties van de vrouwen van de raadsleden. Zij weten van tevoren niet wat ze aankrijgen en doen elke keer hun best om er fantastisch bij te lopen: ook echte steunpilaren. Ondertussen zijn er speciale voorwerpen bij elkaar gezocht die de geschiedenis van carnaval in Bladel weergeven. Belangrijke bouwgroepen zoals Barbiertjes, Het Beemke, Knøpers, De Meûkers en vele anderen leverden prachtstukken aan. Ook zijn er fragmenten te beluisteren van de enige echte Blaalse LP en een rondleiding onder leiding van de enige echte Grootvorst Johan. Hij vertelt hoogstpersoonlijk grappige anekdotes en verrassende achtergrondverhalen bij de verschillende thema’s. Een bijzonder inkijkje in carnaval van Bladel.

Dit alles wordt geopend met de onthulling van een spectaculair kunstwerk voor de gemeenschap. Dit pronkstuk van de expositie is het afgelopen jaar in het grootste geheim ontwikkeld. Kleurrijk, verrassend en carnavalesk. Het zal een mooie plek krijgen, zodat iedereen het ook na de expositie kan blijven bewonderen.

Komt dit dus snel zien in de hal van het gemeentehuis.
De grote opening is op zaterdag 10 oktober om 14.30 uur.
De expositie zal te zien zijn tot 11-11 (tijdens openingstijden van het gemeentehuis)

Prijsvraag!
Om alvast een voorproefje te geven van zowel de expositie als het jubileumboek, tonen we bijgaand een foto van één van de meest toonaangevende groepen van de optochten. Welke groep was dit en in welk jaar? Wie beide antwoorden weet en instuurt, maakt kans op 2 kaartjes van één van de zittingsavonden in 2016.