169-IMG_9544Op 8 oktober 2015 bestaat carnavalsvereniging De Muggezifters 44 jaar. Dit vieren we op zaterdag 10 oktober met de opening van een tentoonstelling, ‘De mens achter de Mug’ in het gemeentehuis en aansluitend een receptie met de presentatie van het jubileumboek in Cultureel Centrum Den Herd.

In de aanloop naar 10 oktober laten we je verschillende achtergronden meebeleven die de Muggezifters in staat stellen om al 44 jaar carnaval met en voor iedereen te organiseren. In elk artikel wordt een vraag gesteld waarvan het antwoord ingezonden kan worden naar info@muggezifters.nl. Onder de goede inzenders wordt een prijs verloot en de prijswinnaar wordt tijdens de receptie bekend gemaakt. Hieronder lees je hoe Peter Vugts samen met De Muggezifters carnaval mogelijk maakt en mee beleeft in het thuishonk Den Herd.

“Mijn eerste ervaring met de Muggezifters als beheerder van Den Herd was in 1988 toen Eric Janssen tot prins verkozen werd. Dit maakte het voor mij extra leuk, omdat Eric een klasgenoot van me was geweest op het Pius-X College en omdat hij altijd tegenover me had gewoond in de Torendreef. Het carnaval in mijn beginjaren was hier en daar wat anders dan nu. Destijds werd er b.v. entree geheven tijdens de ‘balavonden’, zoals die toen nog genoemd werden. Later is dit verdwenen en werd er een vergoeding voor de garderobe gevraagd. Ook was het zondags na de optocht veel drukker en de voorste bar zat vol met alleen al de Belgische kapellen die in de optocht meegelopen hadden. De jeugddisco werd in mijn eerste jaren ook drukker bezocht dan nu. En natuurlijk hebben het rook- en alcoholbeleid in de jaren ook hun invloed gehad. Verder merk je, dat de Muggezifters in hun streven naar een perfecte bezetting van de zittingsavonden luisteren naar het publiek en van een mix van artiesten naar uitsluitend ‘Blaalse’ artiesten overgegaan om vervolgens weer tot een samenstelling met ook ‘buitendurpse’ artiesten te komen. Maar alles is vergankelijk en zal door de jaren heen wel blijven veranderen. Al met al zijn er misschien nog veel meer veranderingen te bedenken maar je groeit hier gewoon in mee.” “Als artiest heb ik zelf ook nog op mogen treden in de finale van de zittingsavonden toen ik samen met Tripple het carnavalslied zong: “Hier in Blaal”. Het refrein was op een wit laken geschreven en op het podium opgehangen, zodat dit vanuit de zaal meegezongen kon worden. Maar we hadden ook grote witte stickers laten maken die je tijdens de polonaise bij je voorganger op zijn rug moest plakken. Dan kon je tijdens de polonaise ook gewoon mee blijven zingen. Het lied begon met “Elk jaar met carnaval zijn wij er bij” en toen Lia en ik 11 jaar beheerder van Den Herd waren hebben we T-shirts laten bedrukken met de tekst “Elf jaar met carnaval zijn wij er bij”. Ondertussen zijn Lia en ik er dus 28 jaar bij met carnaval met de Muggezifters en maken we na het 22- en 33-jarig jubileum nu dus ook het 44-jarig jubileum mee. In al die jaren zijn wij blij, dat de houding van de bezoekers door de jaren heen eigenlijk nog steeds hetzelfde is. De sociale controle is groot en we hebben nog steeds geen beveiliging nodig in Den Herd. Ik denk dat we mogen zeggen, dat we dit samen met de Muggezifters elk jaar weer goed voor elkaar gekregen hebben.” “En je kunt wel denken, dat je na 28 jaar weet hoe het allemaal in elkaar zit maar je wordt toch elk jaar weer positief verrast, wat het alleen maar gezelliger maakt. Mensen komen met goeie zin binnen en dan hebben wij ook plezier in Den Herd.

Prijsvraag!
Trouwens, ik noem het wel elke keer Den Herd maar tijdens carnaval heeft het een andere naam. Wie deze naam weet en ook de naam van Bladel tijdens carnaval, maakt kans op een theaterbon van, jawel, Cultureel Centrum Den Herd. Succes en graag tot ziens in, hoe was die naam nou ook weer ……?”