Jubileumjaar Muggezifters bol van de activiteiten; zaterdag de Blaalse Lichtstoet

Carnaval ligt al achter ons maar is voor zover het de Muggezifters betreft nog niet voorbij. Nog een paar nachtjes slapen en dan trekt een lange stoet prachtig verlichte carnavalswagens nog één maal door de straten. Een laatste mogelijkheid om letterlijk te schitteren en het publiek nog één maal met de mond open van verbazing te laten genieten van het vele werk van de wagenbouwers. Op 14 maart om 19.30 uur klinkt het startschot op de Markt.

Terugblik
Voordat de Muggen vooruit blikken op de Lichtstoet wil nieuwbakken Vorst Stefan Veroude even terugblikken op Carnaval 2015. Hij doet dat samen met Pius Lemmens. Stefan: “Voor mij was het ’t eerste jaar in mijn nieuwe functie en ik moet zeggen, ik heb ervan genoten. Vorst is een adellijke titel en laat ik het dan maar zo stellen dat ik dit eerste jaar heb gebruikt om mij aan ‘het volk’ voor te stellen. Natuurlijk kenden veel mensen mij al maar nu weet heel Bladel dat de Muggen weer een Vorst hebben.” Stefan kijkt terug op een stortvloed aan positieve reacties. “Ik heb het ervaren als een heel warm welkom en heb enorm veel zin om mijn functie de komende jaren een eigen invulling te gaan geven. Mijn voorganger Grootvorst Johan Pijnenburg kopiëren is niet mijn streven, ik ga mijn taak op mijn eigen manier inkleuren. Met hulp van alle leden en de mensen die graag met de Muggen feest vieren.”

Flexibel
Met de komst van de nieuwe Vorst, kwamen er tegelijk een groot aantal nieuwe leden bij de vereniging, voornamelijk jonge mensen die heel anders tegen carnaval aankijken dan de gevestigde orde. “Een prima combinatie”, vindt Pius. “We kunnen heel veel van elkaar leren. Het grote voordeel van de uitbreiding van ons ledenbestand is dat de leden flexibeler in te delen zijn. Heb je als lid niets met de Carnavaleske Raadszitting, dan meld je je daar niet voor aan. Wil je graag in de Raad van Elf bij de avond voor de bejaarden, dan schrijf je je in voor die activiteit. Die flexibiliteit is van alle kanten goed bevallen. Er is een druk weggevallen bij een aantal leden. Daarmee is vernieuwd enthousiasme gekomen en dat kan alleen maar positief uitwerken.” Stefan maakt een cryptische kanttekening: “We kunnen niks verkeerd doen en we kunnen niks goed doen. Als ik alle reacties naast elkaar leg die ik gedurende de carnaval heb ontvangen dan vindt de helft van de mensen de helft van onze activiteiten helemaal niks en vindt de andere helft alles fantastisch. Conclusie: we proberen het voor iedereen naar de zin te maken met heel veel verschillende activiteiten; pik eruit wat je leuk vindt en sluit je daarbij aan.”

Jeugd
De jeugd staat centraal bij de Muggezifters. Onder leiding van Rob Kuijpers en Stefan Veroude is JCV de Koekwauze opgericht. “Dat staat op zich los van de Muggen maar zonder wagenbouwers is er straks geen optocht meer. In die zin is er een verbinding te leggen. Maar ook aan de jeugd die onze disco bezoekt wordt extra aandacht besteed door het organiseren van leuke activiteiten tijdens de disco. Neem het spijkerbroekhangen; een geweldig succes; kinderen willen zich graag aan elkaar meten en het breekt de avond even.” Pius merkt dat het weer bruist binnen de vereniging: “Stefan brengt heel veel leuke ideeën in; daar zoeken we mensen bij voor de uitvoering en gelukkig hebben we die binnen onze club.” Stefan lacht: “Vlak Pius ook niet uit als het om goede ideeën gaat; het idee van de strijkplankbiertafels komt van hem. Een grandioos succes, het leverde in ieder geval heel veel p.r. op. Er ligt nog veel meer op de plank, elk jaar willen we met iets nieuws komen waarbij we de jeugd zeker niet zullen vergeten.”

Lichtstoet
Aanstaande zaterdag is de 17e Lichtstoet; inmiddels niet meer weg te denken uit het Bladelse straatbeeld. Pius: “Wij zijn nog steeds heel blij met de deelnemers uit de regio die nog één keer de moeite nemen om hun wagen te verfraaien en van lichtslangen te voorzien. Elk jaar wordt ie weer mooier. Ik zal niet zeggen dat de Lichtstoet de langste optocht van de Kempen is; de mooiste toch zeker wel. De sfeer is goed, zowel bij de deelnemers en het publiek.” Om half acht start de optocht met een ballonnenstoet waarvoor kinderen vanaf zeven uur een heliumballon af kunnen halen op de Posthof. Halverwege de route laten we de ballonnen los en de ballon die het verst weg terecht komt, wint een prijs. Achter de ballonnenstoet loopt de Reuselse Salsaband A Batucada, uiteraard feestelijk verlicht en swingend. Na de reclamekaravaan komen de eerste wagens, twaalf in totaal. Tussenin ziet u de vijf loopgroepen of één van de zes individuele deelnemers. Er is meer dan genoeg te beleven. De entree is dit jaar € 1,00 voor iedereen tussen de 4-12 jaar, vanaf 12 jaar is de toegang € 3,50.

100 % BL
Pius en Stefan willen graag ook nog even vooruitkijken naar 4 juli wanneer de Muggezifters hun eigen muziekfestival op de Markt organiseren. 100% BL heet het en zal een keur aan Kempische muzikanten presenteren, die onder leiding staan van de muzikanten van de OfGeZatBand. De eerste deelnemers hebben zich inmiddels gemeld maar de inschrijving is nog niet gesloten. Pius: “Het wordt een gratis toegankelijk muziekfeest voor iedereen. Geen hekken, geen schermen, gewoon gezellig met elkaar en met de hele Bladelse horeca een prachtig feest neerzetten. Als dat niet gezellig wordt…” Nog iets verderop in het jaar – op 10 oktober – is er een officiële receptie met aansluitend de opening van de overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis over 44 jaar carnaval in Bladel. Pas dan zal het carnavalsjaar van de Muggen gesloten worden en een aanvang worden gemaakt met het volgende jaar. Want één ding is volstrekt duidelijk: van stilzitten is bij de Muggen geen sprake!

Bron: PC55 door Renate Pijnenburg