De zittingsavonden in Bladel staan bol van het entertainment; de avonden kennen dit jaar een hoog ‘tonpraoters-gehalte’ maar dat vinden de bezoekers niet erg. Zeker niet omdat de kwaliteit hoog is. Voor het eerst dit jaar vier in plaats van vijf zittingsavonden. Het leek een beetje Oud en Nieuw bij de Muggezifters; oude gebruiken werden ingeruild voor nieuwe tradities en dat leverde meer dan eens genoeg stof om over te praten op.

Ludiek en verrassend
Een mobiele raadstafel is natuurlijk supermodern te noemen maar levert wel iets op; per act wordt de tafel anders neergezet en dat komt de sfeer op het podium ten goede. Dichter op de artiesten of juist ruimte maken voor de spetterende shows van High Energy, die dit jaar koos voor het thema ‘Licht’. Maar liefst drie enthousiaste lichttechnici in wording, pakten uit met effecten en verrassingen. Fluorkleuren, een schimmenspel en dansende lampjes; Hight Energy bruist nog steeds. Jan Smets nam het afgelopen jaar door als Blaalse Wendbuil en schuwde wederom geen onderwerp; het centrummanagement, de politiek, de sportverenigingen en de horeca; allemaal kwamen ze aan de beurt in de ludieke rijm met serieuze ondertoon. Zonder ergens op te letten, lukt het de Blaalse Wendbuil, ’t grôôt van Blaal te kakken te zetten.

Lokale artiesten
De Drie Gezusters hebben hun ruzie van vorig jaar gelukkig weer goed gemaakt. Het bleek Rita toch niet zo goed te bevallen in het Amsterdamse, ze miste de boerderij en haar zussen, die toenadering zochten door naar de hoofdstad af te reizen. Een prominente rol bleek weggelegd voor de Raad van Elf die in hun splinternieuwe outfits goed voor de dag kwamen in het museum. De toeristische toer door Amsterdam en het terugvinden van elkaar ontlokte zelfs een superslimme opmerking aan Bets, die bekendstaat om haar doorgaans ‘dutsel-achtige’ gepraat. Met Sem van den Borne in de ton als Kerstman was de laatste lokale artiest van de avond een feit. Sem verhaalde op komische wijze over zijn leven als Kerstman, zijn onmin met Sinterklaas en over waarom hij een baard heeft. De zaal ontving zijn buut met hard gelach.

Lachsalvo’s
Op zaterdagavond werden Harrie en Jeanne Fiers in het zonnetje gezet vanwege hun jarenlange inzet voor de zittingsavonden; Harrie als presentator voor elf jaar en Jeanne als grimeuse. Prins Transportico werd door BC Bladel uitvoerig bedankt vanwege het 40-jarig sponsorjubileum aan de sportvereniging. De drie  ‘buitendorpse’ optredens van Hans Verbaarschot als Gieleke, Dè Velt Op en Christel van der Dungen vielen in goede aarde bij het publiek. Vooral de buut van bruidje Christel die naarstig op zoek ging naar een goeie vent, lokte de ene lachsalvo na de andere uit. Ze bracht zelfs de presentator Richard van Merode van zijn à propos, door op te merken: “Gij het schôn taand, hedde die ôk in ‘t wit?”

Bron: PC55 door Renate Pijnenburg