Een feestje en een receptie, daar neemt de jubilerende carnavalsvereniging De Muggezifters in Bladel geen genoegen mee.

42-IMG_6505De aftrap van de viering van het 44-jarig bestaan begon met een culturele terugblik met een vermakelijk sausje, met gasten als Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie en emeritus hoogleraar Herman Pleij. “Carnaval was er al in dertiende eeuw en ging toen al gepaard met muziek, drank en spijzen”, nam Rob van de Laar het publiek in Den Herd donderdagavond mee terug in de tijd. “In de Tachtigjarige Oorlog zag men vastenavond als paapse feesten en namen hervormde stadsbesturen de eerste maatregelen. In 1630 werden vermommingen verboden, maar ze bleven toch bestaan.

Herman Pleij gaf een beschouwing over het begrip carnaval. Hij ging verder op het pad dat Rob van de Laar voor hem geplaveid had. “Carnaval is een noodzakelijk feest. De orde wordt even verlaten en in feite is het een reinigingsritueel”, betoogde hij. “Bij een carnavalsstoet wisselt humor af met dingen op een ludieke manier aan de kaak stellen. Met voorbeelden uit zijn eigen jeugd oogstte hij veel herkenning bij zijn publiek.
Artikel ED over Carnaval Anders!

Bron ED, door Harrie Wenting