44 jaar jubileumHet komende carnavalsjaar vieren De Muggezifters hun 44-jarig jubileum. Het jubileumjaar wordt geopend op 13 november met ‘Carnaval Anders!’, een verrassende avond over de zin en onzin van carnaval. Een avond niet alleen voor Muggezifters, maar voor iedereen met een passie voor carnaval. Gratis toegangskaarten zijn af te halen bij Den Herd.

“Tijdens ‘Carnaval Anders!’ duiken we in het verleden van carnaval en kijken we naar de toekomst,” licht voorzitter Leo van Overbeek toe. “De cultuurhistorische waarde van carnaval komt aan bod, maar ook de huidige maatschappelijke waarde van dit bijzondere fenomeen. Lang niet iedereen viert tegenwoordig nog vier dagen carnaval, maar meer dan 90% van de Brabanders ziet carnaval nog steeds als een belangrijk stuk van hun cultuur. Een goed uitgangspunt voor de toekomst!”

Boeiende sprekers
Met gepaste trots presenteren De Muggezifters donderdagavond 13 november vier gerenommeerde sprekers. Allen met een passie voor carnaval. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar in Muggenpaleis Den Herd en om 20.00 uur begint het programma. Het eerste uur wordt gevuld met drie sprekers. Grootvorst Jan Pijnenburg vertelt kort over de historie van carnaval in Bladel, waarna Rob van de Laar het Brabantse carnaval belicht vanuit cultuurhistorisch perspectief. Van de Laar is voorzitter van de Brabantse CarnavalsFederatie en conservator van het carnavalsmuseum. Een echte kenner dus! Het trio wordt afgesloten door Stefan Veroude. Veroude is betrokken bij diverse wagenbouwgroepen en zoomt in op de invloed die carnaval tegenwoordig heeft op de jeugd.

Humoristische spiegel
Na de pauze is het woord aan professor dr. Herman Pleij. Deze emeritus hoogleraar heeft speciale interesse in volkscultuur en op dat vlak ook het nodige onderzoek gedaan. Hij houdt ons graag met de nodige humor een spiegel voor. Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken altijd op de lachspieren. Wellicht heeft u hem al eens gezien bij De Wereld Draait Door. In ieder geval een spreker die garant staat voor een plezierige en boeiende avond.

Gratis toegangskaarten
‘Carnaval Anders!’ belooft een interessante avond te worden voor iedereen die carnavalsviering een warm hart toedraagt. De avond wordt mogelijk gemaakt door Van Voskuijlen & Koekkoek Notarissen. Een mooi begin van een jubileumjaar. Liefst met zoveel mogelijk carnavalsliefhebbers. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Wilt u deze avond niet missen? Haal dan een gratis toegangskaart op bij Cultureel Centrum Den Herd of reserveer uw kaarten per mail bij info@muggezifters.nl en verzeker u van een plekje!