Banner 2014De Blaalse Lichtstoet is al jaren de onofficiële afsluiting van carnaval. Natuurlijk wordt de mug van carnavalsvereniging de Muggezifters op carnavalsdinsdag verbrand, de Lichtstoet is toch altijd het echte einde van het ‘seizoen’. Zaterdag 29 maart is het tijd voor alweer de zestiende jaargang, met dit jaar zelfs voor het publiek een leuke prijs.

 

Halfvasten
De Lichtstoet is veel meer dan een optocht in het donker. Bladel is de enige plaats in de wijde omtrek waar je kunt gaan kijken naar de wagens die een paar weken daarvoor in verschillende optochten geschitterd hebben. Komende zaterdag schitteren ze op een andere manier. Het vindt altijd plaats rond halfvasten. Carnaval luidt van oorsprong namelijk de vastentijd van veertig dagen in, totdat het Pasen is. “En daar proberen wij tussenin te gaan zitten”, vertelt Muggezifter Piet van Guluck. “Bovendien zijn we ook afhankelijk van het verzetten van de klok. Dat gebeurt komende zaterdag, dus dat was voor ons de laatste mogelijkheid. Anders is het te laat donker.” Omdat het de enige optocht in de buurt is komen de verenigingen van heinde en verre om deel te mogen nemen in Bladel. “Naast deelnemers uit de Kempen doen er ook groepen mee uit Gastel, Oirschot, Boxtel en Helmond”, aldus Piet. Er is zelfs een wachtlijst: de Blaalse Lichtstoet is erg populair voor zowel carnavalsverenigingen als publiek.

Het toetje van carnaval
Voor velen is de Blaalse Lichtstoet de kers op de taart als het gaat om carnaval. “Niet als tegenhanger van de Kempenoptocht, meer als iets extra’s”, licht Piet toe. “De wagenbouwers voelen het ook zo. Alhoewel het voor hun betekent dat ze weer twee weken vol aan de bak moeten met hun wagen.” Toch is de beloning, en de strijd om de hoofdprijs, die inspanning meer dan waard. Er zullen dit jaar 16 wagens, 4 groepen en 3 individuelen aan de start verschijnen. In totaal zijn er ruim 500 personen op het circuit die allemaal meegebouwd hebben en meelopen met hun vereniging. Alle wagens zijn van tevoren door commissie Optochten van de Muggezifters gecontroleerd op veiligheid. “Zo kunnen de aanwezige politie, EHBO’ers en brandweer ook van de Lichtstoet genieten”, zegt Piet met een knipoog. Dan zijn er ook nog de verenigingsleden en vrijwilligers die meehelpen aan de optocht. “Al vanaf 09.00 uur ’s ochtends beginnen groepen met het opbouwen van hun wagen”, zegt Piet. “Er moet dan van alles worden geregeld, zoals het opbouwen van de tribune, rondgaan met broodjes, en zorgen dat alles goed geregeld is voor de wagenbouwers. En ’s avonds worden de kassa’s (de rode kruisjes op de kaart) bemand door leden van collega-(sport)verenigingen uit Bladel en omgeving. Iedereen heeft een taak.”

Prijzen voor iedereen
De stoet rijdt de vertrouwde route. Wat dit jaar anders is dan andere jaren, is dat de tribune op de Markt bij de Rabobank staat en richting de Markt is geplaatst. “De wagens maken een soort ererondje op de Markt”, legt Piet uit. Ook is de Markt dit jaar weer het toneel van een bijzonder opwarmertje voor de Lichtstoet. “Dit jaar hebben we een lasershow die allerlei projecties maakt op de gebouwen aan de Markt”, aldus Piet. “Die show duurt van 19.30 tot 20.00 uur, want dan begint de Lichtstoet. Maar daarna gaat de lasershow weer gewoon verder.” Mocht je onverhoopt een wagen gemist hebben tijdens de Lichtstoet, geen zorgen: de meesten blijven overnachten op het marktplein. Waar doen ze het allemaal voor? Ook dit jaar wordt er gestreden om de hoofdprijs in vier categorieën:
wagens, loopgroepen, individuelen, en de publieksprijs. Met je toegangsbewijs kun je jouw stem uitbrengen. “De andere drie winnaars worden door de onafhankelijke jury gekozen”, weet Piet. “De prijsuitreiking begint om middernacht in Ambiani, wat als vanouds een verbroederingsfeest gaat worden met alle wagenbouwers.” Ook voor het publiek is de prijsuitreiking nog spannend. Piet vertelt waarom dat zo is. “Voor het eerst hebben we ook prijzen onder het publiek te verloten”, zegt hij. “We geven als Muggezifters vier entreekaarten voor Disneyland Parijs weg, inclusief een overnachting.”

Mag ’t licht uit?
Voor € 5,00 een geweldige avond hebben en nog kans maken op die mooie prijs bovendien? Dat is geen moeilijke keuze. Als je je kaartje in de voorverkoop haalt bij VVV-kantoren in Bladel, Reusel en Eersel, of bij Novy in Hapert, dan kost hij maar € 4,00. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen, en dingen ook mee naar de hoofdprijs. Piet heeft nog één goede reden om zaterdagavond 29 maart naar Bladel te komen. “Van 20.30 tot 21.30 uur is het Earth Hour”, zegt hij. “Dus kom gezellig kijken, dan zijn je lampen thuis sowieso uit.”
Dis nie of dis wel? Bezoek de Blaalse Lichtstoet en zie het zelf!

Bron: PC-55 door Stijn Lamers