5 Januari Bonte Muggen Party in Bladel

BMP 2014Ughe, ughe, ughe, ughe, ughe …. Voelt u ‘m al? De Muggen staan weer klaar. Deze keer niet die irritant zoemende insecten die je in de zomer uit je slaap houden maar de muggen die zorgen voor leuke carnavalsactiviteiten. Op zondag 5 januari zal de nieuwe – 43e – Prins der Muggezifters bekend worden gemaakt. En de nieuwe – 3e – Prins(es) der Schoojers. Tijdens een middag vol dans, zang, buurt en lachen wordt op spectaculaire wijze de nieuwe ‘regering’ aan het publiek voorgesteld.
Plaats van handeling: Cultureel Centrum Den Herd Bladel; aanvang: 13.49 uur.
 

Wie o wie?
Ergens in Bladel loopt iemand rond die weet dat hij op 5 januari aan het publiek gepresenteerd gaat worden als nieuwe Prins der Muggezifters. Het is misschien wel ’t best bewaarde geheim van Bladel. Voor zover de commissieleden van de Bonte Muggen Party weten is het geheim nog nooit uitgelekt. “Ik weet zelf hoe leuk het is”, vertelt Jos Panjoel, ooit de 27e Prins. “Die spanning vooraf, die voorpret, die geheimzinnigheid. Er zijn geheime diensten die nog wat van de Muggen kunnen leren, zeker weten. Afspraken op afgelegen parkeerterreinen, overstappen in andere auto’s, veel om je heen kijken. Een geweldige tijd was ‘t. Dat maakt de nieuwe prins nu ook mee.”
 

Een middag vol verrassingen
Voordat de Prins uit ’t ei zal komen, of welke andere presentatie de commissie ook in gedachten heeft, wordt er een gezellig programma afgewerkt op de Bonte Muggen Party. In willekeurige volgorde komen High Energy, de Broederschap der Oud-Prinsen en tonpraoter Peter van der Maas langs. Coen van Lierop: “Dit jaar een heel speciale act van High Energy. De senioren komen met een dans maar heel bijzonder is dat de trainsters en begeleidsters een act in hebben gestudeerd. We gaan er niet te veel over verklappen maar ze doen hun act in het donker. Jeroen Jansen zag de act vorig jaar en heeft er alles aan gedaan om de pakken in het bezit van de Muggen te krijgen, met succes. We zijn héél benieuwd maar weten zeker dat het leuk wordt.”
 

Leuk voor iedereen
De commissie verwacht veel bezoekers want iedereen in Bladel wil weten wie er Prins wordt. Sjoerd van Lierop: “Het is niet altijd eenvoudig om een middag in elkaar te zetten die voor iedereen leuk is. Een aantal mensen komt om te buurten, een aantal om de acts te zien. We hopen dat mensen elkaar de ruimte geven om van de middag te genieten. We hebben weer gekozen voor een deel hangtafels in de zaal en we weten dat er dan iets meer geroezemoes is. Maar we gaan ervan uit dat men het respect voor elkaar en de artiesten opbrengt om alles te kunnen volgen.” Voor de kinderen is er een aparte schminkhoek waar Petri Jobse en Margareth van de Berg voor de gezelligheid zorgen.

Schoojers
Een deel van het programma is gereserveerd voor de Schoojers, die hun nieuwe Prins(es) bekend maken tijdens de Bonte Muggen Party. Johan Pijnenburg: “We zijn nu nog druk bezig met het zoeken naar een geschikte kandidaat onder de tienjarigen van Bladel. Er zijn negentien buurtverenigingen die uiteindelijk veertien kandidaten moeten aanleveren. Bij ons mag de Prins zelf bepalen of het geheim moet blijven dat hij of zij Prins wordt. We gaan er vast weer een fantastisch carnavalsjaar van maken met in februari onze speciale jeugdzittingsmiddag.” Daarover later meer in deze krant.

Prins raden
Veel mensen in Bladel maken theorieën over wie er Prins zal worden en wie zeker niet. Om mensen de kans te geven iets met die kennis te doen, mag iedereen een gokje wagen en raden wie er Prins wordt. Uit al diegene – en dat zijn er nooit heel veel – die de juiste man raden, wordt een geheel verzorgd diner voor twee verloot bij restaurant de Hofstee. De tweede prijs is twee kaarten voor een zittingsavond naar keuze en de derde prijs krijgt een VIP-arrangement bij de Lichtstoet. Dus: kijk de komende weken goed om u heen, luister goed of doe gewoon een ‘lucky guess’. Slechts één man in Bladel kan de opvolger van Prins Freek zijn. De presentatie van de middag is in handen van Jack Vosters die op de officiële momenten de microfoon over zal geven aan Harrie Fiers.
 

In ’t zonnetje
Tijdens de pauze en na afloop van de Bonte Muggen Party staat de OfGeZatBand op het podium om de eerste verzoeknummers van het jaar te spelen. Het podium zal, zoals elk jaar, aangekleed worden door Jeanne Fiers, Lian Hooijen en Miep de Vocht. Coen: “Ik vind dat die drie dames wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. We hoeven niet eens te vragen of ze ons willen helpen; ze staan er gewoon, elk jaar weer. Dit jaar hebben we een groot kaasdoek aangeschaft waarop we prachtige lichteffecten kunnen projecteren. Op die manier komt hun versiering nog beter uit.” De middag begint om elf minuten voor twee en zal afgesloten worden met een gezellige afterparty waarbij alle gelegenheid is om de nieuwe Prins geluk te wensen.

Bron: PC-55 door Renate Pijnenburg