Hieronder volgt het verslag van “omroep Brabant over het eerste symposium over carnaval.

Zeker de moeite van het lezen (en zien en luisteren) waard om het carnavalsfeest goed te leren begrijpen. (bekijk ook de site van omroep Brabant en kijk en luister naar de verslagen!)

 

Carnavalscongres en de hoge heren zeggen wat wij al lang weten: ‘Carnaval zal nooit uitsterven’

Laatst gewijzigd: zondag 10 november 2013 – 10:06 | Auteur: Femke de Jong

prof.H. PleyDEN BOSCH – Dat carnaval met gemak wetenschappelijk benaderd kan worden, bleek zaterdag tijdens het eerste carnavalscongres ooit. In het het provinciehuis in Den Bosch spraken professoren en hoogleraren over de sociale, culturele en economische aspecten van dit driedaagse feest. Zo’n 170 carnavalsvierders uit heel Brabant waren bij het congres aanwezig.

De provincie wilde met dit congres laten zien dat carnaval meer is dan een driedaags feest. “Carnaval zal nooit uitsterven”, klonk het geruststellend uit de mond van een van de sprekers. Professor Herman Pleij voegde er wel snel aan toe, dat het hooguit in andere vormen geuit gaat worden. “Denk bijvoorbeeld aan de vrijgezellenfeesten waarbij keurige jongeren verkleed door de stad gaan. Ook dat is een soort carnaval.”

Lusten
“Carnaval hoort gewoon bij de menselijke ‘hygiëne’. Het is een manier om redelijk straffeloos kritiek te hebben, veel te eten en drinken en andere lusten uit te leven. De mens kan niet zonder deze uitspattingen. Het blijft altijd wel een spannend of de grenzen niet te ver overschreden worden.”

De 170 carnavalsvierders genoten van alle wetenschappelijke invalshoeken die de professoren hadden gevonden op het thema carnaval. Wat te denken van het sociale aspect: sommigen zijn al maanden met hun club bezig met het bouwen van een wagen of het maken van outfits.

Profiteren
Dat de horeca goede zaken doet tijdens carnaval heeft geen uitleg nodig. En buiten die horeca zijn er nog veel bedrijven die ook profiteren van dit feest.

Natuurlijk ontbrak de historische uitleg over het ontstaan van carnaval niet. Ook het onbegrip van ‘boven de rivieren’ voor dit voornamelijk zuidelijke feest werd besproken. Voor de provincie was het een ideale opwarmer voor maandag: de 11e van de 11e.

Link naar omroep Brabant