_MG_0185Het lijkt een doodnormale zaterdag in Bladel. Door de Sniederslaan lopen de eerste Bladelnaren op zoek naar de zaterdagse boodschappen. De Loempia tent zoekt een plekje op de markt naast een reusachtige tent die daar is verrezen. Maar toch hangt er een andere sfeer in Bladel. We zien mensen met al vochtige kleren van de regen en handschoenen die menig dranghek vast zullen pakken vandaag.

Over een paar uur zal Bladel zich in het donker hullen en zullen carnavalswagens zich voor een laatste keer laten zien aan het grote publiek. Maar dit keer zullen ze, voorzien van vele honderden meters lichtslang, door de straten van Bladel trekken. Voor de laatste keer zullen de groepen pronken met hun wagen waarna de wagens een koude en natte nacht zullen doorbrengen op de Markt…

Al vroeg in de middag lijkt Bladel een reis van een aantal weken terug in de tijd gemaakt te hebben. Bij ´de Visser´ hopen carnavalswagens, verrijkers, vrachtwagens en platte karren zich op. Auto’s worden vriendelijk een andere kant opgestuurd. Achter in een auto zitten twee jongens die zich uitrekken om een glimp op te vangen van de carnavalswagens. De oh´s en de ah´s klinken hard door de auto. Stoppen, stoppen, stoppen, wij willen kijken! Al weken lang komt nagenoeg elke dag de vraag `hoeveel nachtjes tot aan de Lichtstoet?` langs. Straks gaan we kijken…

Beloofd is beloofd! Uitgerust met warme jassen, handschoenen en de hoop om veel carnavalswagens te zien klimmen we op onze fiets. Zodra we de straat uitrijden komt de BBQ-geur ons al tegemoet. Ook dat is inmiddels traditie geworden. Overal in Bladel staan de party tenten, de BBQ’s en de schalen vlees opgesteld.

Wie het eerst een carnavalswagen ziet! Ikke, klinkt het vanaf het voorste stoeltje op de fiets. Dat is het voordeel van voorop de fiets zitten…. Al snel kunnen we niet verder omdat een vrachtwagen in de weg staat met een grote kop in de haak. Het opbouwen is in volle gang! In de verte horen we carnavalsmuziek, daar gaan we op af!

Bij het B(r)ouwersgilde spatten de vonken er vanaf… In dit geval letterlijk want de slijptol moet er aan de pas komen om de wagen op te bouwen. Navraag leert dat de laatste carnavalsdag iets te enthousiast is afgebroken. Maar uiteraard moet ook tijdens de lichtstoet alles perfect zijn, dus gelukkig komt het lasapparaat tevoorschijn om alles weer te maken.

Gaan we weer verder, pap? Ja jongens….. Want de hele Wilhelminalaan bruist van de activiteiten. Vrachtwagens en verrijkers proberen hun weg te vinden tussen alle losse onderdelen die nog gemonteerd moeten worden….op zoek naar de wagen die ze op moeten bouwen. Oh pap! Daar is die andere ruimtewagen! Met die pop die zelf kan lopen! Gaan we daar kijken? Want die was echt gaaf in de optocht! De astronaut van de Meȗkers staat nu nog op zijn knieën maar krijgt dadelijk vast ook nog zijn onderbenen aangemeten.

Dan horen we heel in de verte ´…in dorpscafeetje de Blauwe stier, hela hola… ´. De klanken klinken de mannen op de fiets vertrouwd in de oren. Al menige keer, in de periode voor de Lichtstoet, is het nummer tijdens het eten gedraaid. Tussen de soep en de aardappelen door klonk het dan: “…inhaken!”. Carnaval wordt er (in dit geval letterlijk) met de paplepel ingegoten… Het blijkt bij de Mouwers al een leuk feestje te zijn. De mannen en vrouwen zijn daar standaard uitgerust met een saté-tje in de hand. De sfeer zit er al goed in, dat beloofd wat voor de optocht.

Een paar uur later nemen de jongens stelling op de krukjes langs de route. Samen met nog meer kroost van ex-wagenbouwers. In afwachting van de eerste carnavalswagens…. En stiekem hoop ik dat ik later op datzelfde krukje zit en mag kijken naar mijn jongens die hun carnavalswagen hebben volgehangen met vele honderden meters lichtslang…. Het gaat een mooie optocht worden…..