“Als je ooit eens iemand als invalkracht nodig hebt in de raad van 11, dan bel je maar….”

SnuffelstageMet die woorden begon het tijdens een vergadering van de PR commissie van de Muggezifters. En voordat ik het wist stond ik op vrijdagochtend in een Blaalse school in de polonaise met een hoop enthousiaste kinderen.

De avond ervoor kwamen ze mijn pak brengen, want je moet er natuurlijk wel als een Muggezifter uitzien. De auto van Arie leek wel een mobiele versie van Nummer 16, hij had alles bij: de broek, het jasje, het strikje, een dikke jas en een blouse. De broek was een kruising tussen een lange en een korte broek… Maar als ik mijn blouse over mijn broek deed kwam die tot over mijn enkels dus het kwam helemaal goed!

Vrijdagochtend al in alle vroegte naar Den Herd om het laatste deel van de outfit op te halen, de steek! Ze lagen er in alle maten en al snel zat er één bij die ook op mijn hoofd past. Nog een beetje onwennig stond de steek op mijn hoofd, nadat ik toch nog even had gevraagd wat de voorkant was. Je wilt toch ook niet voor schut lopen….

Om half 11 kwamen we de eerste school binnen. We werden ontvangen met een bak koffie en een plak cake. “Als jullie het Muggelied horen mag je binnenkomen”, was het vriendelijke verzoek van een juf. Snel de bak koffie opgedronken want we hoorden al een joelende menigte de naam van Prins Freek scanderen. Vervolgens gingen voor de eerste keer (en ook zeker niet voor de laatste keer….) de handjes een beetje onwennig op de schouders en we kwamen de zaal binnen. Prachtig om te zien hoe die kinderen er een groot feest van maakten. Maar we moesten 5 scholen bezoeken die dag dus we konden niet de hele dag blijven. Dus na een tijdje namen we weer plaats in de auto’s en gingen snel naar de rest van de scholen…. 

Naarmate de dag vorderde ging ik als een volleerd Muggezifter de polonaise in. En ik moet zeggen, het was een zeer leuke start van de carnaval! Aangekomen op de school van mijn eigen zoontje was ik nog net op tijd om hem in de carnavalsoptocht te zien. “Hoi papa, hebben we een mooie wagen gemaakt?”, waren zijn woorden…en hij was naar binnen. Geen woord over dat ‘rare’ ding dat ik op mijn hoofd had. Alsof ik het al jaren deed…. Ach, er waren ook mensen die me niet eens kenden. De zin: “zitte gij in de raad?” heb ik menig keer gehoord. Ook menig fotootje is gemaakt voor het nageslacht en voordat ik binnen in de school was stond het al op facebook, denk ik…

Ik wist niet goed wat ik van die dag moest verwachten maar ik moet zeggen dat het een hele mooie dag was. Een hele dag feest vieren met de kinderen is gaaf! Ontelbare keren heb ik ‘hobbelpaard bewegingen’ gemaakt op een remake van GangNam style. Ik heb een soort van ‘hoofd, schouders, knie en teen bewegingen’ gedaan op het lied van de Muggezifters…..zoem, zoem, zoem. En ‘s avonds ook nog even bij de sleutel overhandiging geweest. Dat was ook een aangename verrassing! Dat is leuk om mee te maken! Burgemeester Swachten als de Blaalse Wendbuil zien optreden is mooi om te zien. Ik neem bijna aan dat we hem volgend jaar op het podium van de Zittingsavonden gaan zien!

Zaterdagochtend fietste ik weer naar Den Herd om mijn te korte broek en mijn triple XL blouse weer in te leveren. Mijn snuffelstage zat erop! ‘Ge hoeft hier pas om 4 uur te zijn’, ‘Komde mee opbouwen?’, ‘Die moette de rest van de carnaval ook nog aan’…. Ook op de vroege ochtend vlogen de gevatte opmerkingen je rond de oren. Met een super mooie ervaring op zak en opnieuw de belofte ‘als je ooit eens iemand als invalkracht nodig hebt in de raad van 11, dan bel je maar’ verliet ik Den Herd weer om we weer in het carnavalsgedruis te storten…

Door: Rob Kuijpers