Pyjama BendeWij in ieder geval wel!
Anja en ik werden op een zaterdagavond in januari, tijdens het eten, opgeschrikt door ‘werkgeluiden’ bij onze buren. Er werd gezaagd, geschuurd en getimmerd en vanuit de garage en de carport klonk bovendien een kabaal van jewelste van joelende, spelende kinderen.
“Toch maar eens even gaan kijken” zei ik tegen Anja, zogenaamd om belangstelling te tonen of moet ik zeggen om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen?
Het waren niet alleen onze buren die ik aantrof. Wat bleek, de garage was omgebouwd tot bouwschuur voor een loopgroep tijdens de kinderoptocht.
Vaders en moeders probeerden hun enthousiaste kroost in het gareel te krijgen en enige structuur aan te brengen. De vaders hadden het framewerk in elkaar gezet wat door de kinderen verder afgewerkt zou worden, inclusief het schilderwerk en het aanbrengen van teksten.
Ik besloot ze maar lekker door te laten werken maar beloofde om terug te komen om de voortgang te kunnen zien. 

Ik vertelde Anja met een tevreden gevoel, dat wij de trotse buren waren van ‘de Pyjama Bende’, deelnemers aan de Kinderoptocht. Ik ben tenslotte zelf lid van Carnavalsvereniging de Muggezifters en had kort daarvoor nog promotie gemaakt voor kinderen in de leeftijd na de kinderoptocht, een nieuwe categorie van Jeugdgroepen in de Grote Optocht op zondag.
Dit is waar we het als CV de Muggezifters allemaal voor doen: “Carnaval in Bladel bevorderen en mogelijk maken voor alle lagen der bevolking”. 

Zondagochtend. Het was kiezen: uitslapen na een zeer geslaagde zittingsavond waar het publiek gezellig was ‘blijven hangen’. Of kiezen voor een bezoekje aan de bouwschuur. De keus was niet echt moeilijk maar de tijd die ik te besteden had wel, want ’s middags stond de feestmiddag voor het zorgenkind op het programma, het ZOKI Fist, dat ook elk jaar georganiseerd wordt door de Muggezifters.
In de bouwschuur was het akelig stil. Ik dacht nog, ben ik voor niets uit bed gekomen, het zal toch niet? Zouden ze al klaar zijn of zou het te koud zijn?
Toen ik doorliep, de keuken in waar de ouders aan de koffie zaten, werd ik aangekeken door 9 paar, toch wel een beetje angstige kinderogen. Wat bleek: Ik was de man van de krant die kwam kijken en opschrijven hoe zij een carnavalswagen bouwden. De angst was gauw voorbij, zeker toen één van de opa’s binnen kwam om de geluidsopnamen te maken met de kinderen. Even oefenen wat er ook weer gezegd moest worden en dan voor echt. Opa vertelde dat het harder moest! Ik weet zeker, dat de andere buren op dat moment ook wakker geschud zijn vanwege het aantal decibel wat uit de 9 keeltjes kwam.
Dan naar de garage waar de carnavalsmuziek aangezet werd en op de eerste klanken alle kinderen al stonden te dansen.
De laatste details van het schilderwerk van het ‘klokgezicht’ moesten nog aangebracht worden. Ise en Sara waren de neuzen rood aan het schilderen, Thijn wist zijn vader precies aan te geven waar de mond moest komen en ondertussen hadden Cas, Jari en Joran de ogen geschilderd. Britt liet me zien, dat iedereen tekeningen had gemaakt, die je met een klein beetje inlevingsvermogen gerust als werktekeningen kon beschouwen. Behalve het enthousiasme bleek de groep kinderen ook al over de nodige ervaring en bekendheid te beschikken. Hein vertelde, dat hij al vier keer had meegedaan en wist precies op te sommen hoe vaak de anderen al deelnemer waren geweest. Ook wist hij te vertellen, dat Imme bekend was, omdat ze al het hele jaar te zien was op de website www.Muggezifters.nl. Hein wist ook nog te vertellen, dat het idee voor de uitvoering van dit carnavalsjaar door de kinderen zelf bedacht was.
De handigheid in de uitvoering was bij de kinderen meer aanwezig dan bij de moeders, wat bleek toen een moeder met een kwast in haar hand binnen kwam en zei: “Dit is voor ehh….”, niet verder kwam en vervolgens de kwast maar vlug af gaf. Diezelfde moeders waren natuurlijk wel druk bezig geweest om identieke outfits te krijgen voor alle kinderen van verschillende leeftijd en verschillende lengte. De Hema’s in de omgeving waren leeg getrokken, via Internet waren bestellingen gedaan maar uiteindelijk was het allemaal goed gekomen.
De muziek moest zachter, want de vloer trilde en zo konden ze de letters nooit mooi op de wagen schilderen.
Ik had het al lang gezien, dit gaat allemaal goed komen.  

Nu jullie nog, Bladels publiek. Komt dat zien!!! 

Op dinsdagmiddag 12 februari start de kinderoptocht om 13:30 bij het Muggepaleis, Den Herd. De route is te vinden op de website, net zoals alle andere activiteiten die wij als Carnavalsvereniging organiseren, waarbij wij u van harte welkom heten.
Tevens kunt u op facebook https://nl-nl.facebook.com/Muggezifters de laatste nieuwtjes vinden, o.a. over het mooist versierde huis waar ook u samen met uw kinderen aan deel kunt nemen. Het gaat hierbij om het meedoen maar er zijn ook theaterkaartjes te winnen. 

Piet van Guluck, PR Commissie CV de Muggezifters.