Gemeente BladelMaakte bezuinigingen zijn situatie onhoudbaar of was het de taalverandering?

De crisis gaat ook Bladel niet voorbij. We ontkomen er niet aan dat we de broekriem minstens één gaatje moeten aanhalen. Het beleid van de afgelopen jaren was stevig in handen van wethouder Pijnenburg.

Maar hij heeft de pijp aan Maarten gegeven. En de vraag is of Maarten de zaak zo goed in de hand kan houden als de genoemde doorgewinterde, gepokt en gemazelde politieke ijzervreter. Men is er binnen het uitgedunde college niet gerust op. De voorzitter van de raad, de heer Bijnen, is nog te kort in functie om meteen maar wonderen van hem te verwachten en wethouder Daniëls zal alle zeilen bij moeten zetten om het logge gemeenteschip op koers te houden.

“Er zal een goede vorst over de spruitjes heen moeten gaan om ze lekker te maken”, zei ons moeder vroeger al. Maar als er geen vorst komt, dan zijn de rapen gaar en niet de spruitjes! Dan zal een duo toch voor een triootje moeten zorgen. Misschien kan in deze ‘Alexanders Consultancy’ de helpende hand bieden. Zijn bureau kent het gemeentelijke bedrijf als geen ander en weet hoe de hazen lopen! De vraag is of de notulen van de vorige vergadering voor alle raadsleden duidelijk zullen zijn. Of liever gezegd: de notulen waren in het verleden niet altijd even overzichtelijk. De beknoptheid daarvan zal sommige raadsleden zeker weer boven de pet gaan! Maar er zijn er, gelukkig, die de laatste moderne elektronische hulpmiddelen hanteren. Door Facebook, Hyves en andere ‘social media’ middelen tijdens de vergadering te gebruiken kunnen zij met hun achterban communiceren, waardoor ze ongekende hulpbronnen kunnen raadplegen. Om die moderne hulpmiddelen te kunnen gebruiken zal men wel de Engelse taal meester moeten zijn. Maar dat is nog niet alles! Men kan zich misschien technisch in het Engels uitdrukken, maar dan is de denkwijze nog niet wat het moet zijn. Men zal het toch ook de Kempische warmte mee moeten kunnen geven, anders gaat het niet ‘leven’. Het is daarom goed dat er ook binnen de raad mensen zijn die de moderne hulpmiddelen niet aan de kant schuiven, maar er een Kempische, zeg maar ‘Blaalse’ bodem in willen leggen. Men moet dan wel terug naar de oorspronkelijke taal, terug naar de taalroots om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken. Het zou de raad sieren als zij een initiatief steunen om dat stukje eigenheid, onze Blaalse taal, weer binnen te halen. Er kan best een potje gevonden worden om dit initiatief te subsidiëren. Als Mie Moors nog geleefd zou hebben zou zij zeker haar steentje hier toe bijgedragen hebben. Toch zal haar geest prominent aanwezig zijn om eigenzinnig het spel mee te spelen. Wie weet wie daarvoor opgetrommeld zal moeten worden. De inwoners van Bladel staat echt wel wat te wachten. Ben er dus bij om te voorkomen dat er over ‘Blaalse’ hoofden heen beslissingen worden genomen die later bezuurd moeten worden.

Deze belangrijke raadsvergadering wordt in de raadszaal van het gemeentehuis gehouden op maandagmiddag 11 februari en zal zo’n elf minuten voor één beginnen.
Hopelijk zit er muziek in!