OfGeZatBand klaar voor carnaval 2013

OGZB.pngCarnaval nadert met rasse schreden  dus wordt er door de OfGeZatBand weer druk gerepeteerd om op carnavalszaterdag in Den Herd te kunnen knallen. Wat vorig jaar begon als een eenmalig initiatief is uitgegroeid tot een feestband van formaat.  Met diverse boekingen door het jaar heen. Er hoeft nog net geen tourmanager aan te pas te komen maar de populariteit blijft groeien. Zo blijkt ook uit het aantal verzoeknummers dat wordt aangevraagd. Tijd voor een serieus diepte-interview met Peter Bons en Chris van de Vijfeijke.

Succes
Serieus en OfGeZatBand gaat niet samen. Wel qua muziek maken want daar gaan ze met hart en ziel voor maar een serieus interview…het valt niet mee. Eerst maar eens terugkijken op vorig jaar. Was het een succes? “Ik dacht van wel”, lacht Peter, “De zaal zat om negen uur al vol en dat was in jaren niet gebeurd. We durven wel te beweren dat het scheelt dat mensen ons kenden en allemaal benieuwd waren naar wat we op de bühne zouden brengen. En kennelijk is het goed aangeslagen want we worden regelmatig voor optredens gevraagd. We accepteren niet alles; we moeten kieskeurig blijven om geen overdaad te krijgen. We verwachten dit jaar weer veel mensen, zeker gezien het feit dat er dit jaar geen tent op de Markt zal komen te staan. We moeten er voor zorgen dat er weer tweeduizend man komt, net als vorig jaar.” Chris: “Tweeduizend? Jij zag zeker dubbel vorig jaar? Was je zat? OfGeGrappigBand!?”

Huiskameroncert
Er wordt druk gerepeteerd. Chris: “Er zijn al veel verzoeknummers binnengekomen. Die kunnen we niet allemaal spelen.”Hij kijkt Peter aan en vraagt dan: “Spelen we eigenlijk wel een nummer dat is aangevraagd?” “Nee”, zegt Peter met een stalen gezicht, “Moet dat dan?” Om meteen weer in lachen uit te barsten. Peter: “Ja hoor, er komt natuurlijk wel een verzoeknummer langs. Dat moet ook wel want er worden zoveel aanvragen gedaan. Ik moet even zeggen dat ik elke week enorm uitkijk naar de inzending van Mirjam van Santvoort. Zij stuurt elke week een top drie in met een bepaald thema; namen, maanden, landen, kleuren, noem het maar op. Schitterend!” En het leuke is dat uit alle inzendingen op zaterdagavond één naam getrokken wordt en die persoon wint dan een huiskamerconcert van de OfGeZatBand. “De prijs mag niet geweigerd worden”, meldt Chris nog even streng. Voor volgend jaar hebben ze al een goed idee wie het huiskamerconcert zal winnen: degene met het origineelste idee voor het huiskamerconcert. Chris: “Er is nu al een vriendinnengroep die ons in Portugal wil hebben als ze winnen. Dan mogen we mee op vakantie. Dat vinden wij geen enkel probleem, natuurlijk.”

Koelkast en confettikanon
De ‘generale’ zal plaatsvinden tijdens de balavond bij de Hoeksteen, op donderdag voor carnaval. Chris werd vorig jaar niet herkend als bandlid en diende zijn consumpties af te rekenen. Dat zal ‘m dit jaar niet overkomen. “Ik neem gewoon mijn eigen koelkast mee”, grapt hij. Peter giert het uit: “En die stop je dan zeker helemaal vol met ‘drumsticks’?” Chris pakt ‘m terug: “Kijk jij nou dat confettikanon maar eens na. Vorig jaar moesten alle zes de knoppen tegelijk ingedrukt worden anders kwam er geen snippertje confetti uit, meneer de techniekdocent.” Peter belooft het en belooft tevens dat het kanon gericht wordt op de feestvierder die chagrijnig naar de band zal staan kijken. De voorpret is in volle hevigheid losgebarsten.

Tuigje
Vorig jaar beloofde de OfGeZatBand een spectaculaire opening van het carnavalsconcert in 2013. “O ja, klopt”, herinnert Peter zich, “Nou, daar hebben we ons nog niet over gebogen.” Chris weet wel wat. “Prins Stanislaus hing met de Bonte Mugge Party toch in een tuigje aan het plafond? Dat doen we met jou ook. Moeten we je wel al om drie uur ’s middags ophangen anders zien de mensen het. Ik gooi om vijf uur wel een broodje omhoog en dan maar hopen dat de kaas er niet afvalt.”

Afwisseling of juist niet…
Er worden veel nieuwe nummers ingestudeerd want ook de OfGeZatBand wil met de tijd mee blijven gaan. “Er zitten zeker ook ‘oude’ carnavalskrakers bij”, weet Chris zeker, “Dat hoort zo. Er moet een keer de polonaise gelopen worden en dat wordt nou eenmaal niet zo snel gedaan op een top 40-hit. Maar naast die gouden oude is er natuurlijk muziek van nu. Leuk hoor, die afwisseling.” Over afwisseling gesproken, Peter heeft ineens weer een ‘briljant’ idee. “Zullen we de band ook afwisselen. Ik op piano, Jack op drums, Tom op basgitaar en jij zingen?” De meligheid slaat toe en het idee wordt verworpen. Wat dat betreft blijft alles bij het oude.

9 februari 2013 20.30 uur: be there!
Tijd om het serieuze vraaggesprek te stoppen voordat het helemaal uit de hand gaat lopen. Wie zelf getuige wil zijn van de meligheid, de gezelligheid, de grappen, de spectaculaire opening maar vooral van de fantastische sfeer en muziek die de OfGeZatBand neer gaat zetten: zaterdag 9 februari, 20.30 uur, Den Herd, Bladel.

Bron: PC55 door Renate Pijnenburg