Jaarlijkse carnavaleske raadszitting Muggezifters bol van de actualiteiten

Verkleed als bouwvakkers, enigszins vermoeid maar nog altijd fris ogend,  kwamen de Muggezifters de Raadszaal binnen voor de jaarlijkse carnavaleske raadszitting. Er is namelijk nogal wat te doen in Bladel. Zo zou de Posthof nu eindelijk eens opgeknapt moeten worden. Natúúrlijk hebben de Muggen daar een oplossing voor bedacht. En de Mie Moors Memorial moest uitgereikt worden aan een eigenzinnige mens. De hele ‘show’ werd opgeluisterd door de accordeonmuziek van Jan v Gompel.

Vôrt doen!
Het is elk jaar weer een uniek en schitterend evenement. Om met drie tekstschrijvers elk jaar een ludieke raadsvergadering te schrijven die helemaal toegespitst is op de actualiteit is geen eenvoudig karwei. Maar ook dit jaar was het weer prachtig. Prins Stanislaus XV hield het openingswoord kort: “Want het is zo woensdaggemèrrege”. Wat verderop in de vergadering merkt hij op: “Als gullie zò blèft zevere, dan zitte we hier donderdaggemèrrege nog.” Notulist Pius Lemmens zat dicht tegen een burn-out vanwege het gezanik over de notulen die nooit in orde zouden zijn. “Terwijl ik juist een lintje verdien omdat ze altijd zo keurig verzorgd zijn”, snikte Pius met omfloerste stem. Grootvorst Johan trachtte een bemiddelingspoging op te zetten om de vete tussen de burgervader en een horecaman uit Hulsel uit de weg te ruimen. “Uiteindelijk is het een storm in een glas sjoes en zal ik de burgemeester een boek aanbieden, getiteld: ‘Urst Inne Van Mèn’.”

Platella Staete
Agendapunt carnavaleske raadzittingAls vierde agendapunt stond de herinrichting van de Posthof op het programma. Het onlangs geplaatste bord spreekt voor zich: op de plaats waar nu de winkels en de horeca staat, moet een kasteel komen als woongelegenheid voor (oud) prinsen. Volgens Grootvorst Johan moet het groter dan groot; met een troonzaal, een boudoir – voor de drie Gezusters – en een speciale ruimte voor de Hofnar. Voor die functie werd Pietje – Diepvries – van der Heijden genoemd maar die bedankt uitvoerig en in lyrische bewoordingen voor de eer. Aan de westzijde van het gebouw zullen geen ramen komen want elke invloed van de geel/zwarte ‘vijand’ moet voorkomen worden. In de kelder is plaats voor muziekuitvoeringen van de Koninklijke L’Union, versterkt door zangers en muzikanten uit de Raad en leden van de Muggezifters. De financiering zou een probleem kunnen zijn maar wordt ‘op z’n Bels’ opgelost door het uitgeven van ‘kasbons’, met een looptijd van 111 jaren.

MMM
De Mie Moors Memorial gaat dit jaar naar Anneke van Bommel-Fiers. “De lijst met instellingen waar zij haar vrijwilligerswerk doet is schier eindeloos”, aldus Johan Pijnenburg. Het leven van Anneke kenmerkt zich, net als dat van Mie Moors, door arbeidzaam, intelligent, eigenzinnig, warm en meelevend. Anneke was zeer vereerd maar speechte niet. “Ik ben te bang dat jullie voor mij ‘Wat een spreker is die man’ zullen aanheffen.” Als laatste agendapunt stond de oprichting voor een basketbal/pannaveld op de agenda. ‘Les frères du Basketbal’ hebben veel voor de Muggezifters betekend in de zittingsavonden, de optocht en inmiddels zijn veel  basketballers Prins geweest bij de Muggen.

Er volgde een warm betoog door Wino van Lieshout, Pieter van der Heijden en Pieter Pijnenburg om als Muggen zich warm te maken voor een pannaveld. Ter illustratie werd op de Markt meteen een kort partijtje ingezet, uiteraard gewonnen door de (oud)leden van BC Bladel. Na de carnavaleske raadszitting zette het gezelschap zich in beweging om de plaatselijke horeca met een bezoek te vereren.

Bron: PC55 door Renate Pijnenburg