Succesvolle reeks zittingsavonden bij de Muggezifters
De Bladelse zittingsavonden zitten er op. De artiesten waren in topvorm, het publiek genoot met volle teugen en de Muggen kunnen terugkijken op een geslaagd evenement. Als de zittingsavonden model staan voor carnaval dat gaat het knallen in Bladel, volgende week. De zittingsavonden zijn samen te vatten met de woorden: variatie, amusement, verrassend, kwaliteit, belofte en ‘goei obers’.

Energiek
High Energy opende de Bladelse zittingsavond. Dit jaar stonden de dansen van de mini’s, de junioren en de senioren in het teken van het circus. Toepasselijke muziek en strak ingestudeerde dansjes maakten het een lust voor het oog. De jongens en meisjes deden de naam van de dansgroep

eer aan: High Energy. Ook een hoop energie heeft Jan Smets in zijn verhaal gestoken. Als de Blaalse Wendbuil maakte hij weer een rondje – op rijm – door de gebeurtenissen en personen van Bladel. Niets of niemand wordt gespaard: Bladella, Marktstaete, de nieuwe Bladelse horeca en natuurlijk de burgemeester. Die in meer acts naar voren kwam vanwege ‘Sjoesgate’. De Blaalse Wendbuil verpakte het mooi: “Als je een ‘sjoes’ in sushi veranderd, kun je toch gewoon in Bladel blijven?”

Belofte
Nieuw talent was er te zien; het duo Evert de Kock en Jeroen Molenschot maakten muzikaal cabaret. Nieuw en verrassend en een grote belofte voor de toekomst. Jeroen die de waterval aan woorden van Evert met prachtig gitaarspel ondersteunt. De woorden rolden zo vlot uit de mond van Evert dat het publiek ingespannen moest luisteren om alles te kunnen volgen. Ruimte om te reageren was er nauwelijks, dat kwam na afloop toen de act klaar was. De toneelmeesters – vader en zoon van Lierop – verwisselden telkens na de acts razendsnel het toneel. Voor vader Coen was zelfs een dubbelrol weggelegd in de act van Sem van den Borne.

Gouwe ouwen
Arie Schoofs kreeg de lachers op zijn hand met zijn sterke woordgrappen in zijn buut als Wiel Vurvurk, fietsenmaker, getrouwd met Door Trapper. Arie bewijst dat zelfs ‘enigszins’ verouderde moppen nog steeds heel leuk kunnen zijn, mits goed gebracht. De grote verrassing voor Prins Stanislaus XV was het optreden van zijn drie dochter; Britt, Sterre en Fé. Zij hadden speciaal voor ‘hun pap’ een mooi lied gemaakt en zongen dat vol overtuiging. ‘Ons pap’ was zichtbaar ontroerd en pinkte voorzichtig een traantje weg. Adjudant Peter begeleidde de muzikale meiden op gitaar.

Zo moet ‘t
Dat Sem van den Borne grappig is in de ton, was bekend. Dat hij nog vele malen grappiger is als zichzelf is nieuw. Na een slapstickachtige act als gynaecoloog – glansrol voor Coen van Lierop – deelde Sem zijn ervaring als nieuwbakken vader. Een maand of tien geleden werd zijn dochter Juul geboren en dat geuikte Sem voor zijn beste act ooit. Over hoe zwaar het allemaal wel niet is: zwanger zijn en bevallen. “En ja, voor ons Nelleke was het ook niet gemakkelijk”. Zijn malse verhalen afgewisseld met gevoelige liedjes met teksten waarin de zaal zich herkende maakt deze act tot het hoogtepunt van de avond. “Zo moet ‘t”, oordeelde een man uit het publiek. “Die vent komt nog eens op t.v, met een eigen show, dat weet ik zeker”, wist een andere bezoeker zeker. Een groot compliment dat de hoop uitspreekt voor een soortgelijke act, volgend jaar.

Onderscheiding voor Jack Vosters
Jack Vosters kwam als Hans Worst, barbecuespecialist vertellen over zijn ervaring als slager. Tijdens zijn verhaal kwamen een aantal voorgaande typetjes voorbij. Ingenieus verweven in het verhaal. Een goocheltrucje erbij en een dwaze blik richting de Muggen en hij heeft de zaal plat. Vanwege zijn elfde deelname aan de zittingsavonden, werd Jack onderscheiden met de Mug. Volgens presentator Harrie Fiers: “Omdat Jack zich al jarenlang inzet voor de kwaliteit van de Blaalse zittingsavonden en daarmee een band smeed tussen de artiesten. Daarnaast stimuleert hij iedereen om mee te doen met de optocht.”

In de adelstand verheven?
De drie Gezuster – Jo, Bets en Rita – keken terug op een jaar waarin zij zich als prinsessen geprofileerd hebben. Ze hadden gelukkig de foto’s nog, die ze deelden met het publiek en waarbij de zaal deelgenoot gemaakt werd van alle bijzondere momenten. Met Prins Peter onder de douche in de kleedkamer van Bladella, bijvoorbeeld. Of op bezoek bij burgemeester Swachten en het doorknippen van vele lintjes. Gelukkig zijn ze heel gewoon gebleven. Als het aan ‘ons Jo’ ligt, trekken ze dit jaar weer gewoon een overall aan. “Ge kunt toch gin stal uitdoen, mee zo’n prinsessenjurk?”, oordeelde Jo. De andere dames hebben echter de smaak van de adelstand te pakken gekregen en genieten er met volle teugen van. Na de grande finale waarin alle artiesten nog éénmaal het podium betraden, kwamen John en Lion Lavrijsen het nieuwe Blaalse carnavalslied ten gehore brengen. Een heerlijke meezinger die het publiek lekker in de stemming naar huis stuurde.

Bron: PC55 door Renate Pijnenburg