Carnaval in Bladel krijgt dit jaar op zaterdag- avond een heel bijzonder tintje. Speciaal voor de zaterdagavond is er een nieuwe band opgericht die uitsluitend die nummers gaat spelen die het publiek wil horen. Het idee is even simpel als het briljant is. Chris van de Vijfeijke en Peter Bons zijn de initiatiefnemers en vertellen over hun plannen.

Het begint met een goed idee

“We zaten als muziekcommissie bij elkaar en we waren het met elkaar eens dat er nogal veel ge- mopperd wordt over de muziek”, steekt Chris van wal, “We vangen al een paar jaar geluiden op dat de muziek niet helemaal aansluit bij de wen- sen van het volk. Te weinig carnavalsmuziek of juist te veel, teveel disco, te weinig rock en ga zo maar door. We moesten eens heel diep naden- ken over wat we het publiek willen bieden.” Peter was net als Chris afgelopen jaar op Neterpop en allebei waren ze razend enthousiast over de Corona’s. Peter: “Die hadden een microfoon in de zaal staan waar het publiek verzoeknummers aan kon vragen. Dat idee vonden wij briljant maar de Corona’s pasten niet binnen het budget.” Omdat Chris van huis uit drummer is en Peter een aardig stukje kan zingen was het idee om dan maar zelf een band te formeren zo geboren.

Verzoeknummers

Er werden muzikanten bijgezocht en gevonden in de personen van Jack Knook en Tom Brou- wer. Chris: “Nu zitten we dus met vier ervaren muzikanten bij elkaar en kunnen de aanvragen binnenkomen. Het is heel simpel: het publiek kan via e-mail nummers insturen en die gaan wij dan instuderen om op zaterdagavond met car- naval te spelen. Dat mogen alle nummers zijn. Het gaat erom dat het publiek te horen krijgt wat ze wil horen met carnaval. Dan weten we in ieder geval zeker dat het wel goed komt. Want als je nu de muziek niet hebt gehoord die je graag wilt horen, dan ben je dus vergeten je favoriete nummers aan te vragen.”

OfGeZatBand

Over de naam van de gelegenheidsformatie is

niet zo heel lang nagedacht: OfGeZatBand. “Past wel bij carnaval, nietwaar?”, meent Chris, “We begonnen in juni al met dit idee en toen zei ons Angelien ‘dat je daar nou al mee bezig bent. Dat- JeDaarNouAlMeeBezigBand. Zou ook een leuke naam geweest zijn. Of niet?” Peter giert het uit: “Je moet de nummers aanvragen NouGeNog- NuchterBand.” En dan maar hopen dat aan het eind van de avond de naam van het orkestje niet verandert in: OfGe’tZatBandNoudèGeZatBand.

Repertoire

“We hebben nu een stuk of dertig nummers die we ingestudeerd hebben”, stelt Peter alvast gerust, “Stel je voor dat er nou helemaal niemand een nummer aanvraagt, wat ik me overigens niet kan voorstellen, dan is het in ieder geval niet stil in de zaal als wij aan de beurt zijn.” Tussen de sets door zal de Kempen FM Drive-in show, met dj Eddy van de Woude, het publiek vermaken. De bandleden hebben nog geen idee welke kant het ingaat; een hoog ‘Paard in de gang’-gehalte of juist meer rich- ting Toppers of juist Motown of rock. Chris: “We denken er ook nog over na of we er geen meezing- show van moeten gaan maken. Dat we de teksten van de nummers op de muur projecteren.” “Doe maar”, reageert Peter lachend, “Dan hoef ik ten- minste niet al die liedjes uit mijn hoofd te leren. Moeten we alleen die teksten niet recht tegenover het podium projecteren anders staat straks ieder- een met z’n rug naar ons toe. Niet gezellig.”

Eerste kennismaking

“Normaal gesproken geven bandjes een toegift”, oppert Peter, “Maar wij geven een voorgift.” Op zondag 8 januari tijdens het Prinsengala van de Muggezifters zal OfGeZatBand alvast een voor- proefje geven. Chris: “We laten dan vast wat nummers horen en kijken of die aanslaan bij het publiek. Uiteraard mogen dan ook al verzoek- nummers doorgegeven worden. Maar die spelen we pas met carnaval; we moeten wel een beetje repeteren.” Peter heeft nog een ingeving: “Kun- nen we niet elke week een top-10 afdrukken, dan weet het publiek een beetje welke nummers aangevraagd zijn en welke nummers ze nog missen.” Prima plan Peter, gaan we doen. Elke week in deze krant de meest recente top-10 met elke keer de ‘Klapperrrrrrrr van de week’.

Bron: PC55 (door Renate Pijnenburg)